Restoran u Hrvatskoj tražio 60 radnika, javilo ih se - dvoje!

Restoran u Hrvatskoj tražio 60 radnika, javilo ih se - dvoje!
...muči mnoge, a najviše manje tvrtke i ugostitelje, upozorilo je Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Nedostatak radne snage u turizmu na sjednici tog Vijeća u utorak nametnuo se jednom od glavnih tema, nakon što su predstavnici HGK-ovih udruženja ugostitelja i restorateraIvan Bogović i Abi Shalabi istaknuli da se, primjerice, na oglase za konobare mjesecima nitko ne javlja, pogotovo za restorane u kontinentalnom dijelu zemlje, pa i u Zagrebu.

"Mogli bismo naći ljude kada bi nam se to zakonski omogućilo, primjerice razgovorima u državama u okolici Hrvatske, no to ne smijemo. Čak i kada nudimo oglase s relativno višim plaćama opet se nitko ne javlja. U Splitu je restoran nedavno tražio 60 radnika, a našao samo dva. Ništa se ne čini, samo se i dalje priča. Poručujemo Ministarstvu turizma da nam je voda do grla", kazao je Shalabi.

Bogović je ukazao na vrlo slab plasman domaćih proizvoda u restoranima i hotelima za što bi, po njemu, država trebala dati potpore.

S tim se nije složio Krešimir Tomić iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je kazao da je "previše novca dano za poljoprivredu, a to nije ni državi, ni turizmu, ni poljoprivredi donijelo što treba".

Radnika nedostaje i u hotelima, što je uz nedostatak kapaciteta istaknula direktorica nacionalne udruge hotelijera UPUHH Iva Bahunek, dodajući kako problem radnika ima cijeli turistički svijet te da će Hrvatska, kao i druge zemlje, morati povećati uvoz radne snage.
Upozorila je na porast ponude restorana, odnosno hrane i pića u domovima preko internetske platforme AirBnB, što je već uzelo maha, primjerice u Francuskoj, te da o tome treba voditi računa i regulativa u Hrvatskoj, kao i o direktivi GDPR-a, koja stupa na snagu 25. svibnja, o čemu će za koji mjesec unificirani pravilnik donijeti europsko udruženje hotelijera HOTREC.

I Ivana Maltar iz nacionalne udruge putničkih agencija UHPA dotaknula se GDPR-a, što će agencijama, kako je kazala, uz primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu od početka ove godine te primjenu direktive EU-a o paket-aranžmanima od 1. srpnja, dodatno otežati poslovanje, prenosi Slobodna Dalmacija.