Republika Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

hrvatska i eu zastava
... jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Tom povijesnom odlukom zastupnici Hrvatskog sabora prije 26 godina utvrdili su kako Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše federacije koja više, kao takva, ne postoji.

Odlukom je istaknuto i da na temelju načela uzajamnosti Hrvatska priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, i spremna je s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon isteka Brijunske deklaracije od 7. srpnja, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Istog dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog takvih se okolnosti povijesna sjednica održala u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Prava cijena slobode i hrvatske neovisnosti bila je daleko veća te se stoga na ovaj dan treba prisjetiti i zahvaliti svima onima čija je žrtva za domovinu bila njihov život.