Razbijena krijumčarska hobotnica ‘balkanskog Escobara’ Kalića, u Hrvatskoj uhićeno 14 članova

jahta

... policije u Sloveniji. Austrijska policija, koja je također sudjelovala u ovoj koordiniranoj akciji, uhitila je 17 osoba piše telegram.hr.

Glavni osumnjičenik je 61-godišnji Austrijanac koji je zajedno sa svojim sinom sudjelovao u švercu 600 kilograma kokaina iz Brazila u Europu. Transport te droge realiziran je lani katamaranom koji je doplovio u Španjolsku, da bi zatim droga bila dalje transportirana u Nizozemsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Katamaran je u u Cape Townu posebno prerađen za krijumčarenje narkotika. Otac i sin za turu su dobili pozamašnih 250 tisuća eura.

Nova pošiljka
I ove godine 61-godišnjak iz Štajerske krenuo je po novu pošiljku. No, avion s 250 kilograma kokaina prevoženog iz Bolivije srušio se nedaleko od Fortaleze, grada na sjeveru Brazila. I pilot i kopilot preživjeli su pad, a policija je zaplijenila drogu. Nedugo nakon toga pala je i druga pošiljka, s čak 350 kilograma kokaina.

Austrijanac se praznih ruku vratio kući, a prošle je nedjelje zajedno sa svojom 52-godišnjom partnericom uhićen u Beču. Tijekom četvrtka su slovenska i hrvatska policija nastavile lišavati slobode članove ove skupine. Telegram.hr doznaje da je 61-godišnjak svojevremeno bio uhićen u Splitu, gdje ga je vrbovao jedan Kalićev suradnik.

Uspio prodati 12 kilograma heroina

Na Županijski sud u Zagrebu danas je priveden jedan od uhićenika kojem USKOK, kako doznajemo, na teret stavlja prodaju ukupno 12 kilograma heroina. Radilo se o dvije isporuke ove droge koja je trebala završiti na zapadnoeuropskom tržištu, a nabavljana je preko narkokanala iz Turske.

Ova operacija koordinirana je iz bečkog ureda američke DEA-e, a potpomogli su je i Europol i Eurojust.

U Austriji su istražitelji na bankovnim računima zaplijenili oko više od 180 tisuća eura. Riječ je o novčanim sredstvima ove narkoskupine kojoj su oduzeti i skupocjeni automobili.

Njezini članovi sudjelovali su i u krijumčarenju u Tursku acetic-anhidrida prekursora, koji se koristi kod proizvodnje heroina.

Tko je Safet Kalić?

Paralelno s ovom policijskom akcijom realiziran je i zahtjev Crne Gore za izručenjem Safeta Kalića iz Njemačke. U tamošnji zatvor prebačen je nakon uhićenja u Austriji, jer je morao izdržati kaznu upravo zbog šverca i prodaje droge.

U Crnoj Gori osumnjičen je pak za pranje milijunskih novčanih iznosa. Uspješno se tri godine skrivao pred pravosuđem, da bi lani s lažnom kosovskom putovnicom bio uhićen u Beču.

Specijalno tužiteljstvo je 4. kolovoza 2011. pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina u Crnoj Gori oprali 7,7 milijuna eura zarađenih prodajom droge u Njemačkoj. Obitelj Kalić je u Crnoj Gori ostala bez imovine vrijedne više od 22 milijuna eura, javlja Radio televizija Crne Gore.

Kalić je hrvatskoj javnosti možda najpoznatiji po organizaciji svadbe 2001. godine, na kojoj je pjevala Severina. Po popularnu pjevačicu Kalić je poslao helikopter kako bi nastupila u Crnoj Gori, a za nekoliko pjesama platio joj je 50.000 njemačkih maraka.