Ratni veterani: 'Bojimo se da smo proslavili posljednji pravi Dan neovisnosti'

branitelji, hv, HVO, HVO, Mostar, Hrvatska, Europska unija, dan neovisnosti, branitelji, registar branitelja, reakcije, branitelji, Hrvatska, pismo tati, otac, domovinski rat, pismo, svjedočanstvo, branitelj, pismo tati, Hrvatska, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, pismo, Hrvatski branitelj, Zoran Milanović, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, branitelji, Hrvatska, pismo tati, pismo mrtvom ocu, pismo, progon, hrvatski branitelji, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, branitelj, pismo, prosvjedi, branitelji, Hrvatska, tajkuni, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, pismo tati, branitelj, zemlja, pismo, pismo mrtvom ocu, poplave, pomoć, Buna, spomenik, Mostar, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, Hercegovina, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, pismo tati, branitelj, Čapljina, Hrvatska zemlja, tužba, dokaz, Marina Radoš, Hrvatska zemlja, akcija oluja, Hrvatska, knin, hrvatski branitelji, gardijske brigade, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, homoseksualci, pismo mrtvom ocu, BIH, Hrvatska zemlja, pismo mrtvom ocu, Hr
Budu li se ovakvi praznici razvodnili i izgubili važnost ulaskom u EU, bit će to kao da braniteljima oduzmete odličja i sjećanja na poginule suborce. Bit će to kao da nisu bili nigdje i nisu učinili ništa.

Neovisnost nije stečena samo odlukom, dogovorom i papirom. Ona je krvavo zaslužena zahvaljujući ljudima koji su živjeli po rovovima imajući na umu da im je svaki dan možda i posljednji. Ipak, želja za samostalnošću i slobodom bila je veća od cijene kojom je plaćena. Uzvišeni ciljevi koji put zahtijevaju odricanja od mnogih stvari, u ovom slučaju i od vlastitog života.

Svaki Hrvat koji slavi Dan neovisnosti trebao bi, gotovo s poniznošću, zahvaliti ljudima koji su papirnatu neovisnost pretvorili u onu pravu, opipljivu. Onu u kojoj sami donosimo odluke, određujemo smjernice i u kojoj krojimo vlastitu sudbinu i sudbinu naše djece. No, hoćemo li to moći i u budućnosti? Naredna godina je godina ulaska u Europsku uniju gdje se donose i usklađuju zajedničke odluke. Je li na pomolu još jedna ovisnost o nekome i jesu li se zato borili Hrvati? Je li ovo posljednji pravi Dan neovisnosti upitali smo veterane Domovinskog rata, bivše izviđače i diverzante 2. gardijske brigade 'Gromovi':

'U mojoj ulici danas vijori samo jedna zastava!'

- Ja sam općenito vrlo razočaran razvojem situacije. Ne mislim da mi netko treba zahvaliti, bio sam jako mlad i nisam imao nikakve kalkulacije. Ratovao sam jer sam osjećao da moram. Ipak, sad kad sam stariji, pitam se koliko je smisla imala težnja za neovisnosti Hrvatske ako ćemo uskoro postati 'ovisni' o tuđoj volji. Nisam za EU, mada kako vidim ni sami sebe ne poštujemo. U mojoj ulici danas vijori samo jedna zastava, a pola mog kvarta je ranjeno prije potpisivanja sporazuma o neovisnosti - žali nam se bivši izviđač i diverzant, veteran Ivica Čulina.

Njegovo mišljenje djelomično podupire umirovljeni natporučnik Nino Musulin:

- Mi smo svoje napravili. Što će se dalje događati ostaje na našim političarima koji se dosada nisu pokazali. Vjerujem da će se ovaj dan obilježavati i u budućnosti, ali hoće li to biti samo simbolika, ne znam. Ponavljam, političari su ti koji će se morati potruditi da 'naše' stvari ostanu naše, ali ne vjerujem im. Polazim i od nas branitelja, nismo homogeni. Imamo na desetke udruga, a svaka vodi svoju politiku...

'Činjenica da ćemo ostati bez dijela suvereniteta me neopisivo vrijeđa!'

Bivši pripadnik 'Tigrova' i jedan od onih koji su ranjeni puno prije potpisivanja deklaracije o neovisnosti, Miroslav Živković, kaže:

- Sve će se vidjeti već iduće godine, iako se već sad nazire da ćemo sigurno izgubiti dio suvereniteta. Nisam pretjerano optimističan, a ako me pitate kako se osjećam što ćemo opet biti dio neke zajednice, znajte da je to činjenica koja me neopisivo vrijeđa. Ali ponavljam, vidjet ćemo.

Iz izjava ljudi koji su izravno zaslužni za našu slobodu pršti nepovjerenje i ogorčenost. Svakodnevno se bore s dijagnozama i avetima rata, a Dan neovisnosti im puno znači i ne bi im ga nitko smio oduzeti. Budu li se ovakve stvari raspršile i izgubile važnost ulaskom u EU, bit će to kao da braniteljima oduzmete odličja i sjećanja na poginule suborce. Bit će to kao da nisu bili nigdje i nisu učinili ništa.

Dnevno.hr