Rast prometa u hrvatskim zračnim lukama

porast prometa, zračna luka, Hrvatska, zadar

Zračna luka Zadar u 2013. godini je prema ovoj evidencii imala 31,3 posto rasta prometa odnosno 455.000 putnika. U Zadru se barata podatkom o 475.000 putnika, a razliku čine gosti u tranzitu. Potvrdilo se da je ova zračna luka ponovila izniman rast koji traje već niz godina za redom. Istina je da su manje zračne luke, odnosno ona u Rijeci i Osijeku imale veće stope, ali na bitno manjoj bazi odnosno prethodnim podacima. Rijeka je rasla gotovo 100 posto, ali je time dosegla 140.000 putnika.

Riječ je i o najvećem oporavku odnosno povratku prometu u Hrvatskoj. I Zračna luka Osijeka imala je 57 posto rasta, ali je i s njime završila na oko 3.500 putnika.

Uz značajan povratak Rijeke bitna promjena je što je Zračna luka Zadar, nekad u odumiranju sličnom donedvnom u riječkoj luci na Krku, sada pretekla po prometu nekad nedohvatljivu Pulu. Pula je ostala na nešto više od 350.000 putnika, s padom od 10 posto, te je ovo zadarsko nadmašivanje Pule ispalo enormno. Na Zemunik je sletilo sto tisuća putnika više nego na jedinu zračnu luku u turistički najrazijenijoj Istri!

Tako bi sad nakon tri ključne zračne luke u kategiriji srednjih luka nadomak pola milijuna predvodnik bio Zadar, a u toj su kategoriji još Pula i Rijeka. Osijek je pak na razini rekreativnih luka, onih za sportsku ili generalnu avijaciju, jer i jedan Brač ima 9.500 putnika što je skoro tri pčuta više od Osijeka. Lošinjski mali aerodrom nema promet.

dzs.hr