Rasprava u Saboru otela se kontroli: BiH navija protiv Vatrenih! I to nam je hvala što smo ih najeli, napili i naoružali?

Sabor

... o Zakonu o saniranju posljedica katastrofalne poplave koja je pogodila istočnu Slavoniju.

"Ostavite vi kući to vaše bratstvo i jedinstvo mačku o rep", poručio je HDZ-ov Duje Marasović nezavisnom Damiru Kajinu koji je pohvalio solidarnost hrvatskih građana sa stradalima u BiH i Srbiji, te izrazio zadovoljstvo što su u nogometnom susretu BiH i Argentine navijali za BiH, kao što su, pretpostavlja, i građani BiH navijali za Hrvatsku kad je igrala protiv Brazila.

"Pa BiH navija najjače protiv Hrvatske", rekao je Marasović dodavši da je to "zahvala Hrvatskoj za sve što je učinila za BiH".

"I to je njihova zahvala Hrvatskoj što smo im primili pola milijuna izbjeglica, što smo ih najeli, napili, naoružali, pomogli im stvoriti državu, liječili ih u Splitu", nabrajao je Marasović tvrdeći da Hrvatska prima zahvale u vidu brazilskih zastava u Zenicu, Mostaru, Sarajevu.

"I dosta više s tim glupostima, u ovom Saboru takvim pričama više nije mjesto. Hrvatska je i za vrijeme Juge pomagala cijeloj Jugoslaviji, a vidjeli ste što je Jugoslavija napravila Hrvatskoj", poručio je Marasović Kajinu.

Na loptu je odmah pokušao stati Ivica Mandić (HNS) žaleći što se o tako važnom zakonu raspravlja na takav način.

"U Saboru treba postići konsenzus i nema tu mjesta za bilo kakvu politiku na grbači onih koji su teško stradali", poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić dodavši kako je nekada bolje šutjeti nego govoriti nešto što nema veza sa zdravom pameću.

Kajin je imao samo riječi hvale za predloženi zakon, nazvavši ga nužnim, pravovremenim i hvalevrijednim. Nakon Domovinskog rata i izbjegličkog vala, Hrvatskoj se nije dogodila veća tragedija od poplave u svibnju, rekao je Kajin.

Iako smatra kako bi bilo dobro da i Bruxelles pomogne u saniranju šteta, drži da će se Hrvatska te pomoći načekati i da glavninu posla mora odraditi sama.

Kajin predlaže da se razmisli o osnivanju fonda iz kojeg bi se sanirale eventualne katastrofe, te da se tvrtkama koje otklanjaju mine PDV smanji na najnižu stopu.

Boru Grubišića (HDSSB) zanima je li se netko potrudio zbrojiti, odnosno izračunati ukupnu štetu od poplave, kako bi Hrvatska zatražila izvanrednu pomoć od EU.

Jutarnji.hr