Ranko Topić-Za Imotski se u saboru trebaju boriti Imoćani

Ranko Topić, pomak koalicija

Za Hrvatsku kaže da je "gospodarski raj za poduzetnike", pa bi uz provedbu lustracije oživljavanje poljoprivrede i zaustavljanje iseljavanja mladih za njega bilo na prvom mjestu.

- Vratio bih ponovno živost u poljoprivredu, stavio bih sve na svoje mjesto. Išao bih korak po korak, dok ne bih došao do željenog rezultata. Imotsko-bekijsko polje je jako plodno, a imamo i rijeku Vrljiku - tvrdi Topić i ističe kako je Imotski dao sve za Hrvatsku, a kako Hrvatska za Imotski nije učinila ništa.

- Imotski je 100 kilometara udaljen od Splita i pola Hercegovine gravitira Imotskom, a u nas nemamo ništa. Nemamo rodilište, a i Državno odvjetništvo je otišlo u neke druge gradove. Nemam ništa protiv Sinja, to je predgrađe Splita, ali mi smo daleko od Splita i trebali bi nešto napraviti u svim segmentima, od zdravstva i gospodarstva do ekologije. Mi smo zapravo samo ispostava - kaže prvi čovjek imotskog HSP-a.

Posebno ga boli iseljavanje mladih iz ruralnih područja.

- Ja sam kao dragovoljac HOS-a s 18 godina otišao u rat. Toliko mojih suboraca je poginulo za Hrvatsku, ali ne ovakvu. Ovakvu Hrvatsku mi nismo željeli. Moje dijete od 18 godina, koje bi trebalo uživati u Hrvatskoj koju je njegov otac sa svojim prijateljima stvorio, uzima kovčeg i odlazi u nepovrat. Moramo stvoriti uvjete da se mladi imaju na što vratiti. Moramo stvoriti uvjete da mladi ne odlaze, jer mi smo ih raselili, ovakva sustavna politika je raselila Imotski - uvjeren je Topić.

Iako je do sada popriličan broj Imoćana sjedio u saborskim klupama, Topić kaže da ni za jednog ne može reći da je učinio nešto dobro za njegov kraj.

- U jednom je trenutku pola Vlade bilo Imoćana, a za Imotski nisu ništa napravili. Imali smo pet tisuća radnih mjesta. Tu je radila Agrokoka, Vodogradnja, Imota, Trimot i oni su sve to uspjeli uništili. Za to treba biti mađioničar, a njima je i to uspjelo. Kada dođu izbori svi obećavaju dat će, bit će med i mlijeko, a ja sam taj koji neće ništa obećati, ali neću biti kao oni. Ako uđem u Sabor ja ću se najprije boriti za imotskog čovjeka. Imoćani moraju biti svjesni da se neće oni iz Metkovića, Splita, Šibenika ili Zagreba boriti za Imotski. Imoćanin se mora boriti za Imotski - kaže on te dodaje kako očekuje da će ljudi u Imotskom "progledati" te da će on uspjeti ući u Sabor.

Obećava da će Imotskoj krajini vratiti stari sjaj.

- Svaki glas za mene je glas za spas Imotske krajine, ali i cijele Zagore. Meni je dobro samo onda kada je i mom susjedu dobro, a kada je samo meni dobro, onda mi zapravo nije dobro. Takav sam čovjek - pojašnjava Topić.

Za ljude koji su do sada vladali Imotskim kaže da su nesposobni, ali podobni

- Kraj nas su prošli milijuni eura koje smo mogli prikupiti iz EU fondova. Imotski nije povukao ništa. Da smo uspjeli uzeti te novce sigurno ne bi došlo do egzodusa mladih iz Imotske krajine. Otišli su u Njemačku samo da nisu kruha gladni, a to mi moramo zaustaviti lustracijom od 1985. do danas. Da vidimo što si imao tada, a što imaš sada. Odakle ti novac? Da vratimo ono što je kroz privatizaciju pokradeno. Dok smo mi bili u rovovima, ni su krali i rasprodavali. Da je vratiti novce koji su pokradeni u Hrvatskoj kroz privatizaciju Hrvatska bi bila normalna zemlja - uvjeren je Topić koji smatra da hrvatska Vlada mora voditi hrvatsku politiku, a ne politiku Bruxellesa.

Zalaže se i za izlazak Hrvatske iz EU jer smatra da to Hrvatskoj nije donijelo ništa dobro. Pravaši su, kaže, predlagali dosadašnjim vladama rješenja raznih problema, ali nitko nije htio čuti ono što su govorili.

- To su sluganske politike najvećih stranaka: HDZ-a, SDP-a i Mosta. Ako ponovno Most bude odlučivao, onda ne moramo ni izlaziti na ove izbore. Petrov je na račun izjave koju je potpisao kod javnog bilježnika da neće napraviti koaliciju s HDZ-om i s SDP-om, dobio izbore. I potom je pljunuo po sebi, išao na pregovore, da bi sada napravio krizu vlasti. Nije mala para što ćemo potrošiti na ove izbore. Most je svoju vjerodostojnost izgubio. Oni se samo bore za stolice. HDZ je u koaliciji s Mostom otvorio poglavlja o progonu hrvatskih branitelja i to je žalosno. Ministar Orepić mi zatvara prijatelje i piše im prekršajne prijave dok se u istom trenutku u Srbu organiziraju četnički derneci - razočaran je Topić.
Naglašava kako se temelji Hrvatske moraju bazirati na Domovinskom ratu.

- Branitelji su poniženi, radnici obespravljeni, a mali poduzetnici ne mogu otvarati nova radna mjesta jer će ih ugušiti oni veliki. Iako neki misle da je nemoguće provesti lustraciju komunističko-jugoslavenskog terora, ja tvrdim da je moguće. Time treba stvoriti temelje društva, utvrditi porijeklo imovine onih koji su sudjelovali u privatizaciji, poraditi na poboljšanju demografske slike u ruralnoj zajednici te zaštiti djecu i obitelj - zaključuje Ranko Topić.