Putevima 4. Brigade – 25 godina Južno bojište

Putevima 4. Brigade
„Putevima 4te brigade - 25 godina Južno bojište" u čast obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Domovine. Ukupna dužina puta je 220 km i odvijat će se u dvije etape.

Okupljanje biciklista i organizatora je u subotu (1. srpnja) u 07:30 sati u kapelici sv. Križ, bivša vojarna Dračevac.

Polazak je planiran u 8:00 sati. Zbog gužvi na Jadranskoj magistrali nastavlja se cestom Žrnovnica - Srinjine - Tugare - Naklice do Omiša gdje će biti polaganje cvijeća kod spomenika poginulim braniteljima. Nakon kratkog odmora put se nastavlja prema Vrulji, Baškoj Vodi i Makarskoj gdje je planiran kratak odmor. Slijedi Živogošće i Gradac te Ploče (Male Bare). Dolazak u Metković planira se predvečer (19:00 - 20:00 sati) gdje će imati noćenje i druženje sa domaćinima članovima Udruge 4.gbr DNŽ.
U nedjelju 2. srpnja sudionici biciklijade okupit će se kod spomenika poginulim metkovskim braniteljima na Trgu Kralja Tomsilava gdje će zapaliti svijeće. Tu će im se pridružit i sudionici biciklijade iz Metkovića te zajedno nastaviti put prema Dubrovniku preko Mliništa, Neuma, Bistrine, Slanog, Orašca do Mokošice. Putem će zapaliti svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Tom prigodom, pripadnici 4. gardijske brigade sudionici ovih oslobodilačkih akcija kroz sat povijesti prisjetiti će se borbi u kojima su sudjelovali prije 25 godina. Datum održavanja projekta približno se poklapa datumom početka znamenite akcije „Tigar" (04.-13. srpnja 1992.) kojom je cilj bio izvršiti deblokadu Dubrovnika oslobođenjem kote Golubov kamen i Ivanice sa zaleđem te potisak neprijatelja prema Trebinju čime je uspostavljena cestovna veza Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske.