FOTO  Put križa-Župa svetog Trojstva Slivno

put križa, slivno
Obred je počeo u crkvi gdje je župnik fra Željko Tolić predao križ križonošama koji su ga iznijeli iz crkve i krenuli na put kroz sve zaseoke ove župe u dužini od 25 kilometara koji je i najduži križni put u Hrvatskoj.

Križ prate kantači koji kantaju muku Isusovu i to cjelim putem bez prestanka.kroz zaseoke:Glibote, Radalji, Katavići, Velim, Nogale, Vrdoljaci, Grepe, Jukići, Vučci, Talaje, Ravlići, Anići, Gornji Radalji, Marnovići, Šimunovići, Lozine, Zeljci, Selaci, Mrkonjići, Barići, Prgometi, Kusture i Parlovići.

Na četrnaest križnih postaja se staje i moli se,  a na nekima je priređena i okrijepa i to  Velimu, Nogalima, Vučcima i Barićima gdje se križonoše i puk osvježe pićem.

Negdje oko 16 sati križ i križonoše se vraćaju u crkvu gdje sljedi obred ljubjenja križa. Poštovani puče eto ukratko sam vam pokušao dočarati put Križa iz moga rodnoga mjesta Slivna. Hvala svima koji su nosili križ i svima koji su hodali za njim, a posebno onima najmlađim koji su bili u velikome broju i hvala našemu župniku fra Željku Toliću.

Blagosovjen i sretan uskrs svim Kršćanima ma gdje god bili.

Tekst i foto:Ivica Lozina