Prosvjed pred Vladom: Radnici Uljanika i 3. maja krenuli u Zagreb

Prosvjed pred Vladom: Radnici Uljanika i 3. maja krenuli u Zagreb
Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovom trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj.

Također, oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je u ponedjeljak ujutro prema Zagrebu gdje će zajedno s radnicima Uljanik grupe iz Pule sudjelovati na prosvjedu, na kojemu će tražiti isplatu srpanjskih plaća.

Radnici su se okupili u brodogradilištu, iz kojega su autobusima krenuli na put u pratnji policije.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Procjenjuje se da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika. Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

"Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao "ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci".

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako "čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti".

"Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija, koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika mi ćemo prekinuti štrajk", kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama.

Radnici riječkoga Brodogradiilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su prošle srijede opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj.

Javni prosvjed organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske, zajedno sa sindikatima koji djeluju u pulskoj Uljanik Grupi.

Okupljanje prosvjednika je na Trgu bana Josipa Jelačića u 10:30 sati, odakle će u koloni krenuti Zakmardijevim stubama, Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. Prosvjednici traže neisplaćene plaće za srpanj, te prosvjedom žele izraziti nezadovoljstvo stanjem u Uljanik Grupi.

S radnicima na prosvjedu će biti i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan. Organizatori prosvjeda uputili su i zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za primanjem sindikalnih predstavnika. (Hina/I.D.)