Pronađeni posmrtni ostaci 25 žrtava Drugog svjetskog rata

... gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, te je pregledano ukupno oko 2800 četvornih metara terena, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci, ekshumirani iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice, bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Na lokaciji Savska 77 proveden je postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije od 16. do 27. srpnja zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
Postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koordinirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.
U Ministarstvu kažu da su završene aktivnosti samo nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom.

Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Na samoj lokaciji, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima tog vremena, prikupljena su vrijedna saznanja koja će Ministarstvu biti od koristi prilikom daljnjih aktivnosti. Uprava za zatočene i nestale nastavlja aktivnu pripremu za sljedeću fazu, tj. nastavak terenskih istraživanja na tom području.

Hina