Projekt FSB TX hrvatskih studenata zrakoplovstva najbolji na svijetu

Projekt FSB TX hrvatskih studenata zrakoplovstva najbolji na svijetu

Zadatak koji je stavljen pred sudionike međunarodnog natjecanja koje organizira Američki institut aeronautike i astronautike (AIAA) bio je izraditi projekt trenažnog zrakoplova za trenažnu obuku pilota koji bi letjeli kasnije na najmodernijim američkim ratnim zrakoplovima tipa F-22 i F-35. Studenti s FSB-a napravili su najbolji projekt i osvojili prvu nagradu.

Studenti su nakon proglašenja pobjednika dobili i nagradu od 1250 dolara te pozivnicu za sudjelovanje na AIAA SciTech Forumu koji se održava u američkom San Diegu u siječnju sljedeće godine.

Svoj pobjednički projekt nazvali su FSB TX, a projekt je rezultat znanja stečenog na studiju, konzultacija sa stručnjacima iz vojne industrije te naravno korištenja opsežne literature. Tako su izradili sve dijelove zrakoplova - trup, krila, motor, podvozje, a sve su uskladili i sa zahtjevima MIL standarda te samog zadatka projekta.

Na natjecanju se nije ocjenjivao samo konačni proizvod, nego i postupak donošenja odluka tijekom projektiranja zrakoplova, što je izrazito bitno za svaki projekt. Odluke su donošene na temelju vlastitih ciljeva koji su postavljeni u skladu sa zahtjevima AIAA-e, kaže član tima Ivan Kovačević za portal srednja.hr.

 

Članovi tima koji je osvojio prvo mjesto na navedenom natjecanju i pokazao svoj veliki talent svijetu aeronautike čine: Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga, te mentori prof. dr. sc. Milan Vrdoljak i doc. dr. sc. Pero Prebeg.

Tim u ovom sastavu dosad nije sudjelovao u takvim projektima, ali smo kao članovi Hrvatske udruge studenata zrakoplovstva bili uključeni u razne projekte HUSZ-a. Osim našeg uspjeha na ovom natjecanju, drugo najznačajnije postignuće bila je pobjeda na Air Cargo Challengeu 2015. te organizacija istog natjecanja 2017. godine, ističe Kovačević.

Njegov kolega Antonio Jurišić dodaje kako je njihova pobjeda velik uspjeh i u globalnim okvirima, zbog činjenice da natječaj raspisuje najveća zrakoplovna organizacija koja ima više od 80.000 članova te izdaje desetak stručnih časopisa iz područja zrakoplovstva.

Projekt je nastao u sklopu kolegija Osnivanje zrakoplova na FSB-u i traje već godinu dana te ga nije bilo nimalo lako studentima uskladiti s već postojećim fakultetskim i privatnim obvezama, kaže Jurišić.

Spomenuti američki institut organizira slična natjecanja svake godine i ima tradiciju dužu od 80 godina. Natječaj na kojem su pobijedili hrvatski studenti jedan je od najprestižnijih i najkompleksnijih.

Moram priznati da nas je osvajanje prvog mjesta malo iznenadilo. Ne zato što nismo bili zadovoljni svojim radom, već zbog velike tradicije američkih sveučilišta koja gotovo uvijek pobjeđuju na takvim natjecanjima, iskren je Fran Delić.

Pobjednički tim posebno je zahvalio matičnom fakultetu na kontinuiranoj financijskoj podršci od samog početka projekta.

Kao studentima završne godine studija zrakoplovstva, izrazito nam je važna ispravna percepcija našeg fakulteta u javnosti te stav fakulteta koji podupire svoje studente na rad na ovakvim i brojnim drugim projektima, zaključio je Jurišić.