Proizvođači mandarina u novim problemima

mandarine, uvoz, Turska, mandarine, mandarine, Metković

Neretvanski proizvođači povrća i voća niti jedne sezone nisu imali optimalne uvjete za uzgoj, berbu i prodaju svojih proizvoda. 

Česte elementarne nepogode, zaslanjenost tla, problemi u navodnjavanju, nove tržišne (ne)prilike, ponašanje otkupljivača i drugi problemi stalni su pratitelji proizvođača koji zbog svega toga više rade i ulažu, a manje dobivaju, piše Metkovic-news.

Kišne oborine ovih dana ozbiljno su ugrozile vlasnike plantaža, same plantaže, ali i berače žutih plodova. Danima se ne može u voćnjake, a zbog visokih temperatura mandarine brže dozrijevaju nego inače pa se ne može dugo čekati na transport do potrošačkih središta.

Osim toga, kažu proizvođači, mandarine koje su na stablima nakon kiše nisu iste kvalitete kao da kiše nije bilo. Ima odvažnijih vlasnika plantaža koji ipak pokušavaju obrati određene količine voća, no to nije moguće zbog vodom natopljenih stabala i samoga tla, bez obzira na uporabu kabanica.

Ljudima ostaje samo vjerovati da će kiše konačno prestati i da će se tlo donekle prosušiti pa da mogu nastaviti brati.  Uglavnom, proizvođačima nije ni lako ni ugodno. Umjesto zarade moraju zbrajati štete, a takva stanja ponavljaju se u ciklusima.