Proglas Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata i Udruge bosanskih studenata povodom predstojećih izbora

...Bosne i Hercegovine, potrebno zajedništvo više nego ikad. Velika većina Hrvata, ma gdje se nalazila, posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske, što im daje aktivno biračko pravo sudjelovanja na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Parlamentarni izbori su pred nama, a iza nas promjena je Izbornog zakona prema kojem svi hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH (11. izborna jedinica) sada izabiru svega tri fiksna zastupnika u Hrvatski sabor. Imajući također u vidu i smanjenje broja izbornih mjesta, to je svakako znatna redukcija naših prava, ali i ta tri zastupnika mogu biti dovoljna kada bi dosljedno zastupala interese onih koji su ih izabrali.

Iz tih razloga Zavičajni klub hercegovačkih studenata (ZKHS) i Udruga bosanskih studenata (UBS) pozivaju predstavnike Hrvata izvan RH, a to se prvenstveno odnosi na Hrvatski narodni sabor kao tijelo koje u skladu s bh. ustavom objedinjuje sve izabrane političke dužnosnike hrvatske narodnosti u BiH, te Hrvatski svjetski kongres kao udruženje koje povezuje hrvatsko iseljeništvo po mnogim zemljama svijeta, na kreiranje zajedničke liste na kojoj će se naći trojica čestitih, poštenih, rodoljubnih, odvažnih i politički nekompromitiranih kandidata.

Iz naše perspektive kao nestranačke studentske udruge takav potez smatran je nužnim za vraćanje povjerenje hrvatskog naroda u BiH u njegove političke predstavnike u Hrvatskom saboru. Rad sadašnjih pet zastupnika u Hrvatskom saboru, koji su iz 11. izborne jedinice izabrani na proteklim izborima, nailazi na različite ocjene.

ZKHS i UBS ne žele izravno podržavati niti osuđivati nijednu stranku. Na to nisu pozvani niti će se upustiti u takvo što. Zadaća je stvoriti pritisak na kandidate političkih stranaka ili eventualne nezavisne liste nestranačkih intelektualaca kako bi u sljedećem mandatu u Hrvatskom saboru djelovali kao zaseban klub zastupnika i, priklonivši se onoj stranci koja bude imala više sluha, ostvarili presudan utjecaj na poboljšanje položaja Hrvata u BiH.

Buduća vlada RH, koja će vjerojatno uvesti tu državu u Europsku uniju, sigurno ima potencijala da raznim lobiranjima i izravnom podrškom samoodređenju bh. Hrvata kroz hrvatsku federalnu jedinicu svim strateškim partnerima i cijelom svijetu da do znanja da nisu zaboravili taj dio svog naroda. Republika Hrvatska ispunjavala je i do sada svoju ustavnu obvezu "brige" za bh. Hrvate, međutim shvaćala je tu riječ doslovno, isključivo šaljući novčana davanja i pomoći u izgradnji važnih obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova.

Ovaj put potrebno je nešto puno važnije od takvih davanja, a to je politička podrška bh. Hrvatima, osuda ilegalnih radnji u uspostavi vlasti u Federaciji BiH i opstrukcija u uspostavi Vijeća ministara BiH, izmjena nametnutog Izbornog zakona te značajne ustavne promjene uz uspostavljanje potpune teritorijalne konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, odnosno novih federalnih jedinica.

predsjednik ZKHS-a Mate Kovač i predsjednik UBS-a Miro Jakešević