Profesori za prolaznu ocjenu tražili janje i prase - ili gume

Popunio ga je kod kuće i dobio, naravno, prolaznu ocjenu. Platio ju je, sumnja se, gumama koje su osvanule na automobilu profesora G.M.

Upravo je profesor G.M., vjeruju istražitelji, zamolio kolegu B.D. da ovoga pusti na ispitu. B.D. je studentu potom predao prazne testove, a ovaj ih je, popunjene, vratio sutradan. "Posao" se odrađivao preko posrednika I. V., od travnja do srpnja 2011. godine.

Sređivali su se tako ispiti na osječkoj ekonomiji 2010. i 2011. godine. Petero sadašnjih i bivših profesora i jedan asistent toga fakulteta, zatim 21 student te 12 posrednika uhićeno je početkom travnja u USKOK-ovoj akciji Indeks. U istražnom zatvoru završilo je taa nekoliko profesora i posrednika.

Prolazne ocjene iz čak dva predmeta koje je predavao G.M. bez "otvaranja usta" na ispitu dobio je, sumnja se, student I.S. Ovaj profesor mu je, po tome, izdiktirao pitanja u svom kabinetu, no na ispitnom se roku ovaj - nije pojavio. Profesor ga je ponovno pozvao u kabinet, upisao dvojke i rekao mu neka samo formalno izađe na ispit, piše Večernji list.

Cijenu dvaju ispita za jednu studenticu G.M. je, sumnja se nadalje, ispisao na papir te ga predao posredniku, koji se poslije vratio s novcem.

Ispiti se sređivali novcem ili u naturi

Ovaj osječki profesor je, među ostalim, "zaradio" prase i janje. Nudili su mu i mobitel iPhone 4, vrijedan tisuću eura, no ne zna se je li ga i dobio, iako je nekoliko puta podsjećao na to obećanje.

Nije se svaki sređeni ispit, kako se čini, plaćao novcem ili u naturi, nego su profesori znali moliti jedni druge za uslugu. Četiri su studentice, pak, prepisivale znanstvene radove pa su zauzvrat dobile ocjenu više.

Najveći iznos koji se spominje jest 1.800 kuna, za dvojku iz "još neutvrđenog predmeta".