FOTO  Pročitajte što se jučer događalo u Srbu

srb

Samo putovanje iz Splita prema Kninu je prošlo u redu. Daljom vožnjom prema Srbu i krećući  se magistralnom cestom put Zagreba na predjelu Malovan  gdje je skretanje za Srb dočekuju nas jake snage interventne i temeljne policije koji nam govore da ne možemo tim pravcem za Srb, nego da produžimo do Bruvna.

Kada smo pokazali Press iskaznice uz osobne iskaznice i korektan odnos policije puštaju nas da prođemo prvu kontrolnu točku, nakon čega smo prošli još tri kontrole. Na ulasku u samo mjesto koje djeluje sablasno prazno osim par mještana u mjesnoj gostionici i nas novinara nema nigdje nikoga.

Sjedamo i naručujemo kavu u kafiću, a nakon nekoga vremena počinje okupjanje takozvanih antifašista i hrvatskih domoljuba. Sve je u redu nema nikakvih uvreda ni dobacivanja, i svi su zaokupjeni svojim razgovorima.

Do našega stola stižu branitelji iz Zadra, Zagreba, Gospića ,Imotskog i ostalih krajeva ljepe naše, a  među njima je  i general HVO i saborski zastupnik Željko Glasnović sa kim pričamo i pijemo kavu. Tada na scenu stupa policija koja moli generala i saborskog zastupnika Željka Glasnovića, te ostale koji nemaju Press iskaznice da se maknu 50. metara iza već pripremjene ograde što oni i čine pitajući Hrvatske policajce radi čega i zašto?

Na to dobija odgovor da je to zapovjed sa vrha. Piitamo se da li  je ovo slobodna zemlja i tko kome može ograničiti kretanje? Jesmo li mi u Europskoj uniji i kako  Hrvatski branitelji i dragovoljci ne mogu slobodno šetati po zemlji za koju su krv svoju prolili i živote dali? Zašto saborski zastupnik i general Željko Glasnović  mora biti u ograd,i a oni koji su palili i ubijali Hrvate šetaju bez problema. Gdje je tu demokracija?

Nakon nekoga vremena stiže sve više i više ustanika među njima su Milorad Pupavac i Zoran Pusić . Tu je i Stipe Mesić koji je rušio Jugoslaviju, a danas je ponovno zagovara i koji je pjevao pjesme o Juri i Bobanu, a danas je protiv njih. Počinje polaganje vjenaca na spomeniku i sve protiče u miru dok za govornicu nije stupio Stipe Mesić koji opet priča o nekoj novoj Jugoslaviji, ali ga prekidaju žene iz domovinskog rata iz Zadra koje pjevaju Thompsonovu pjesmu Lijepa li si.

Hrvatska policija ih moli da napuste plato ispred spomenika što su one bez pogovora napravile, a prilikom prolaska ispred mjesnog kafića pozdravjene su velikim apauzom nazočnih.

Po pričama mještana na ovome brdu gdje se nalazi spomenik je  bila ravnica i katoličko grobje sa  kapelicom  koju su Srbi srušili  i poravnali grobove, te kamionima nasipali zemlju i posadili šumu, a sve da zatru kršćanstvo i Hrvatstvo.

Te godine 1941. 10 kolovoza Srbi i četnici su uhitili katoličkoga svećenika Jurija Gospodnetića i živa ga natakli na ražanj i pekli ga kao janje pred očima njegove majke. Po informacijama koje su stizale sa ceste prema Srbu policija je zapriječila dolazak braniteljima tražeći od njih da skinu majice za oznakama HOS- a pod kojim su ginuli 1991 pa i dalje sve do 1995 god. Branitelji i štovatelji to nisu htjeli napraviti te je došlo do kratke blokade magistralne ceste prema Zagrebu.

Na kraju su ih pustili i propratili pema Srbu. Usljedili su govori Dražena Keleminca koji je istaknuo da su mu prečili na sve moguće načine dolazak u Srb ali on je ipak bio uporan i stigao je. Nazočnima se obratio general i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je naglasio da se pod hitno treba provesti  lustracija i osuditi i procesuirati sve koji su napravili zločine i pomagali u njima.

Na kraju skupa branitelja sljedila je molitva za sve Hrvate i Hrvatice i sve ljude čista srca nakon čega su se prosvjednici razišli, kao i oni koji su slavili ustanak u Lici koga nije ni bilo.

Ovim putem pohvaljujem pripadnike Hrvatske policije koji su profesionalno odradili svoj posao bez dizanja tenzija kao i žene iz domovinskoga rata grada Zadra koje su zapjevale Stipi Mesiću Lijepa li si.

Tekst i foto by: Ivica Lozina