Problemi s remontiranim MiG-ovima iz Ukrajine

MIG-21, MORH, preuzimanja zrakoplova, remont i modernizacija
MORH je očekivao da će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega izražava nezadovoljstvo, kaže se u priopćenju. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a MORH neće pristati ni na kakve kompromise kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21. Za kašnjenje u isporuci bit će za svaki pojedinačni zrakoplov obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova - Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.
Od ugovorenih 12 borbenih zrakoplova, dosad ih je sedam pristiglo u Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda tzv. kockice i pet kupljenih od Ukrajinaca), od kojih je jedan zrakoplov MORH preuzeo i uveo u operativnu uporabu. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi.
Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ-u i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je jamstvo na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci, odnosno 200 sati naleta, priopćio je MORH.

hrt.hr