Priopćenje Udruge veterana 4.gardijske brigade o uhićenjima pripadnika HVO u BiH

4 gardijska, priopćenje, HVO, 4 gardijska, obljetnica
...kako će se na pravi i objektivan način odrediti kratkoročni i dugoročni hrvatski interesi te da će institucije Republike Hrvatske štititi na odgovarajući način te interese.

Sada vjerujemo kako će nova vlast u Republici Hrvatskoj biti upamćena upravo po tome kao ona koja je konačno uvela reda u državne institucije, odredila i zaštitila strateške interese Hrvatskog naroda, doprinijela izravno tome da su institucije države u službi Hrvatskog naroda.

Nedavna uhićenja časnika HVO-a u Bosni i Hercegovini trebala bi biti povod nositeljima vlasti da konačno i sustavno uvedu reda u problematiku selektivnog, politikantskog i zlonamjernog iskrivljavanja povijesti Domovinskog rata koja je očita u Republici Hrvatskoj a posebno je prisutna u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina u svome kaznenom zakonu odnedavno primjenjuje načela anglosaksonskog prava koji podrazumijeva kategorije udruženog zločinačkog poduhvata i zapovjednu odgovornost za razliku od hrvatskog pravnog sustava.

Institucije Republike Hrvatske su državnom odvjetništvu BiH dostavile svu dokumentaciju uključujući i organizacijske strukture postrojbi koje su branile, gle apsurda, BiH od velikosrpske agresije.

Ukoliko se na razini institucija dvije države ne postigne sporazum pripremljen od strane ekspertnih pravnih timova o tome da se načela anglosaksonskog prava ne mogu retroaktivno primjenjivati na prostor i vrijeme Domovinskog rata brojni će nevini i posve čisti vojni zapovjednici biti predmetom istraga i potencijalni uhićenici.

Krajnje je vrijeme, dakle, da konkretne državne institucije u Republici Hrvatskoj opravdaju svoje nazive da su državne i da su hrvatske.

Krajnje je vrijeme da se utvrdi tko je, kada i zašto državnom odvjetništvu bilo koje od susjednih zemalja uručio dokumentaciju o organizacijskoj strukturi hrvatskih postrojbi koje su se branile u Bosni i Hercegovini ili pak postrojbi Hrvatske vojske koje su legitimno sudjelovale u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da hrvatski političari prestanu kao papagaji ponavljati pripremljene rečenice o tome kako zločin treba kazniti. Nitko razuman nije protiv toga ali u ovom konkretnom slučaju nije riječ o kažnjavanju zločina nego je u prvom planu teza o zločinačkom poduhvatu Hrvata u Bosni i Hercegovini pripremljena u tzv. Republici Srpskoj.

Krajnje je vrijeme da hrvatska politika vrlo jasno i konkretno kaže kako ne će prihvatiti izjednačavanje krivnje za ratove na prostoru bivše SFRJ jer je poznato tko je ratove pokrenuo s kojim ciljem a tko se je branio i borio za vlastiti opstanak. Ovoga puta to nije dovoljno samo kazati i da to ostane deklarativno kao do sada nego se ta činjenica mora ugraditi u djelovanje svake državne institucije.

Ako pak postoje dokumenti o konkretnim počiniteljima zločina a to je zaista teško povjerovati s obzirom na obrambeni karakter Domovinskog rata i naša načela djelovanja u ratu iliti naš modus operandi, neka onda Republika Hrvatska sama procesuira svoje vojnike koji su se borili za slobodu u Hrvatskoj i u Bosni Hercegovini.

Ovako se Hrvatska, članica EU i NATO-a čini smiješnom državom a ona to na žalost i jest ako dopušta ovakav odnos prema svojim državljanima. Kategorija smiješne države niža je čak od slabe države u koju bi se Bosna i Hercegovina po brojnim pokazateljima mogla svrstati.

Mi veterani 4.gardijske brigade HV zato pozivamo nositelje nove vlasti u Republici Hrvatskoj prvenstveno ali i sve druge subjekte uključujući cjelokupan narod, prestanimo za naše nečinjenje ili pak zločinjenje kriviti druge. Sami smo se, neodgovornim i neozbiljnim odnosom svih dosadašnjih vlada i političkih struktura doveli u lošu poziciju u odnosu na stvarnu istinu o ratu, počinjene zločine i posljedice rata jer se naša čista pobjeda u Domovinskom ratu sustavno pretvara u poraz.

Učinite ono što po svojoj poziciji morate, odredite hrvatske strateške interese, zaštitite ih i čuvajte kao svetinju. Ne dopustite daljnju degradaciju i dehrvatizaciju hrvatskih državnih institucija, čuvajte ugled države stvoren krvlju hrvatskih vojnika.

Čuvajte i zaštitite svakog hrvatskog državljanina gdje god bio jer je to jedna od temeljnih uloga države. Ne dopustite da se selektivnim, politikantskim i obavještajnim metodama službe bilo koje države, zajedno s našim zlonamjernim pojedincima, ubija istina o Domovinskom ratu, kako bi se Hrvatsku svrstavalo u bilo koje okvire suprotne interesima i volji Hrvatskog naroda.

Ne tražimo to zbog veterana 4.gardijske brigade jer mi se ne bojimo lažiranih optužnica, znamo tko smo, znamo kakvi smo bili u ratu, znamo da smo se u svim svojim ratnim djelovanjima držali prihvaćenih međunarodnih normi i pravila, tražimo to zbog puno ozbiljnije pozadine potencijalnih optužnica koja mogu uzdrmati temelje države.

Ne tražimo to, dakle, zbog prošlosti nego zbog budućnosti koja se ne može graditi na lažima.

Udruga veterana 4. gardijske brigade