Priča sa Jadrana: Bošnjački mediji iskrivljuju sliku o Dalmaciji, a u tome im pomažu i neljubazni domaćini

Ono što nas vodi u Hrvatsku jeste blizina, ali i lijepe plaže za savršeno uživanje u moru i suncu.

Ove godine sam prvi puta došao u nedoumicu da li da se okrenem nekoj drugoj destinaciji, ponajprije zbog medijske hajke protiv ljetovnja u Hrvatskoj od strane velikog broja bošnjačkih medija. Sličnu hajku nisu podizali kada su stotine tisuća njihovih sunarodnjaka našli utočište u Hrvatskoj spašavajući živu glavu od rata i agresije. Agresiju su izvršili isti oni na čija ljetovališta sada tipuju bošnjački mediji. Kakav preokret politike jednog naroda, to je za nepovjerovati.

Prvo su krenuli u ofannzivu sa dukotrajnim čekanjima na granici. Ti isti mediji nisu se potrudili svojim čitateljima objasniti da postoje mnogi drugi granični prijelazi osim Doljana na kome jesu velike gužve i na kome se zna čekati na prijelaz granice po par sati. Osobno sam u zadnjih desetak dana prelazio na drugim graničnim prijelazima prema moru i ni na jednom nisam čekao više od pet minuta.

Druga stvar plasirana u medijima jeste potrebnih 100 eura po danu za boravak u Hrvatskoj. Državljanin sam BiH, granicu sa Hrvatskom prelazim sa novom biometrijskom putovnicom i nikakvih problema nisam imao na granici, niti me je tko upitao koliko imam novca u sebe.

Ono što je istina jeste da u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji ima dosta onih koji pridonose da se u BiH stvara negativna slika o Hrvatskom moru. Ne mogu a da se ne sjetim prošlogodišnjih istupa čovjeka u Makarskim novinama, te onog Dijane Čuljak na televiziji kojima su stvorili ružnu sliku o turistima iz BiH. Na te se istupe sa punim pravom trebalo reagirati, i to ne samo medijski nego i sa najvećih razina vlasti.

Nažalost u Dalmaciji postoje i oni koji misle da za ovo par mjeseci ljeta trebaju oderati svakoga kako bi ostatak godine proveli ljuljajući se u ležaljakama čekajući novu sezonu deranja. O njihovoj neljubaznosti sa pravom je napisano mnogo toga, ali se istovrmeno sa njima generaliziraju oni ljubazni i pošteni domaćini kod kojih bh turisti godinama ljetuju i koji su zadovoljni pruženim uslugama.

Svako od nas je sam gospodar svoj sreće i svoga novca, te ima pravo ići na odmor gdje god hoće. Poznajem mnoge Bošnajke koji su moji susjedi i prijatelje, koji će i ove godine na ljetovanje u Hrvatsku i koji su i sami zgroženi ovom medijskom kampanjom protiv Hrvatske. 

Da ovaj moj članak ne bude napisan ni za koga, a ni protiv koga još jednom ću naglasiti da su za svu ovu negativnu kampanju prema Hrvatskoj podjednako krivi Bošnjački mediji, ali i neljubazni i bezobrazni (pojedinci) domaćini širom Dalmacije.

Za HERCEGOVINA.info iz Makarske Marko.R.