VIDEO  Preminuo Zvonko Letica, ugledni novinar, urednik i publicist

Zvonko Letica
Na Radio Zagrebu radio je od 1950. do 1965. kao reporter, komentator i urednik vanjskopolitičke redakcije. U tom je vremenu četiri godine (1958. -1962.) bio i dopisnik JRT-a iz New Yorka, piše hrt.hr.

Kasnije je na Televiziji Zagreb bio urednik i komentator u dokumentarno-magazinskim emisijama: Objektiv 350, Stop i Slobodna srijeda.

Javljao se u prvim međukontinentalnim satelitskim prijenosima, prenosio programe astronautskih misija i sloma Praškog proljeća. Zbog izvještaja o okupaciji Čehoslovačke bio mu je zabranjen ulazak u zemlje Varšavskoga pakta. Bio je i dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja 1977.- 1980. Nakon umirovljenja 1984. bio je dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske.

Zvonko Letica objavio je sveučilišni udžbenik Televizijsko novinarstvo (2003.)Dobitnik je nagrade HND-a za životno djelo Otokar Keršovani 1967., nagrade Moša Pijade Saveza novinara Jugoslavije 1983. te nagrade David E. Bright, najvišega priznanja Kalifornijskog sveučilišta stranim novinarima, 1960.

Ostao je upamćen i po odjavi svojih emisija: "Hvala na pažnji."

Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak brzojav sućut obitelji Zvonka Letice. "Ugledni reporter, komentator i urednik ostavio je trajni trag u hrvatskom televizijskom novinarstvu. Od samih početaka za svoj rad Zvonko Letica dobivao je nagrade i priznanja, od Studentskoga lista 1949. do svjetskoga priznanja Kalifornijskoga sveučilišta i nagrade za životno djelo Hrvatskoga novinarskog društva", napisao je premijer. Istaknuo je i kako će se Zvonka Letice suvremenici sjećati po brojnim dokumentarno-magazinskim emisijama, posebno prijenosima programa astronautskih misija. "Svoje bogato iskustvo nesebično je dijelio s kolegama, a mnogi naraštaji novinara temeljna pravila novinarstva stjecat će iz knjiga koje je ostavio", naglasio je Plenković.