Preminuo Don Anto Baković

Preminuo Don Anto Baković
Kako je izvijestila Informativna katolička agencija, od 6. siječnja nalazio se u Svećeničkom domu sv. Josipa, a u četvrtak je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KBC Zagreb na Rebru, gdje je i umro.

Anto Baković rođen je 1931. godine u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. godine. Za vrijeme bivše države zbog svojih je stajališta o Stepincu, Crkvi i hrvatskoj samostalnosti proveo čak deset godina u sedam različitih zatvora. Kao svećenik djelovao je u župama u Bosni i Hercegovini, a krajem šezdesetih otišao je na službu u Janjevo.

Godine 1975. postao je župnik u Maglaju, BiH, gdje je gradio svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine. Od tada je proučavao pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. godine bavio se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća.

Uređivao je i izdavao Narod, mjesečnik za demografsku obnovu i duhovni preporod. Napisao je knjige: "Za jednu bolju Hrvatsku", "Hrvatska demografska čitanka", "Jedno dijete više", "Programska načela Hrvatskog populacijskog pokreta", "Drinske mučenice", "Ostaje li Hrvatska bez majki", "Dječak s Drine" (autobiografija), "Svećenici - žrtve rata i poraća", Hrvatski martirologij XX. stoljeća i "Batinama do oltara".

Osnovao je udruge Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, Martyrium Croatiae i Apostolat ljubavi 'Jedna obitelj više'.