FOTO  Predstojnica Krstičević razgovarala sa uglednim hrvatskim i svjetskim znanstvenicima

Predstojnica Krstičević razgovarala sa uglednim hrvatskim i svjetskim znanstvenicima
...održala je sastanak sa uglednim hrvatskim znanstvenicima prof. dr. Stevenom Živkom Pavletićem, predsjednikom i osnivačem Hrvatske ure u SAD-u (HURA) i jednim od osnivača Udruženja hrvatsko -američkih poduzetnika (ACAP), prof.dr.sc. Slobodanom Dankom Bosancem, predsjednikom Centra za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja i voditeljem hrvatskog Ureda Swiss Space Systems te Helenom Skračić, voditeljicom podružnice HURA u Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima i daljnjem unapređenju znanstveno tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata - znanstvenika, koji žive i djeluju izvan granica Republike Hrvatske.

„Hrvati izvan Republike Hrvatske veliko su bogatstvo Republike Hrvatske. To je posebice naglašeno u području znanosti i tehnologije gdje naši ljudi, koji rade na prestižnim svjetskim institutima i sveučilištima, postižu vrhunske rezultate te čiji rad i djelovanje ima utjecaj na cijeli svijet -mijenjajući ga na bolje. Slobodno možemo reći da su naši znanstvenici u svijetu hrvatski dragulj" - naglasila je predstojnica Krstičević

Prof. Pavletić, glasoviti hrvatski internist, hematolog i onkolog, svjetski priznati stručnjak i dobitnik godišnje nagrade Američkog Nacionalnog instituta za rak, najveće nagrade u tom području medicine koja se dodjeljuje u SAD-u, se zahvalio predstojnici Krstičević na pozivu i inicijativi za održavanjem sastanka koji u fokus stavlja temu kako animirati potencijale hrvatske profesionalne i znanstvene dijaspore. Predstavio je rad i djelovanje hrvatskih udruga u SAD-i u čijem je osnivanju sudjelovao: HURE i ACAP-a, koje okupljaju stručnjake i znanstvenike iz raznih struka koji su iz Hrvatske ili hrvatskih korijena, a koji žive i rade u SAD. Istaknuo je kako samo u SAD-u ima više od 1000 Hrvata koji su postigli iznimne rezultate na polju biomedicine.

Prof. dr.sc. Bosanac, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković, Odsjek atomska i molekulska fizika, elektromagnetska radijacija, atomska i molekulska astronomija predstavio je rad i aktivnosti Centra za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja te planove za gradnju Hrvatskog svemirskog centra u Udbini: „Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva. S druge strane u projektu Hrvatskog svemirskog centra vidim i veliki potencijal za razvoj naše znanosti i gospodarstva" - rekao je prof. Bosanac koji je naglasio da je priču oko gradnje svemirskog centra u Hrvatskoj pokrenuo Slađan Zovko, poduzetnik hrvatskih korijenja iz Ženeve.

Sudionici su se složili da znanstvenici i profesionalci u drugim područjima koji žive i djeluju izvan Republike Hrvatske mogu biti i jesu poluga snažnog razvoja Republike Hrvatske. Postoji kontinuitet suradnje na ovom području no ta suradnja je bazirana na individualnim poticajima te je potrebno sustavno osigurati mogućnost kraćeg ili duljeg boravka hrvatskih znanstvenika iz inozemstva u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Stoga je dogovoreno da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenuti inicijativu i uključiti sve nadležne institucije, od resornog ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta do hrvatskih sveučilišta i instituta, kako bi se razmotrile konkretne mjere koje će objediniti postojeće resurse, ciljano ih usmjeriti i pokrenuti ih ka općem boljitku Republike Hrvatske i Hrvata izvan RH. Najavljeno je da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirati skup ( u drugoj polovici ove godine) na kojem će sudjelovati znanstvenici iz domovine i svijeta te predstavnici različitih institucija koje se bave ovom tematikom.