Predstavljen zbornik radova "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća"

U zborniku je objavljeno 16 radova istog tolikog broja autora koji su sudjelovali na skupu u Velikom Trgovišću 15. svibnja 2009. Zbornik je u prosincu prošle godine objavila Općina Veliko Trgovišće. Predstavili su ga glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Nenad Piskač, pokretač i inicijator tog skupa sudac Ustavnog suda u mirovini Milan Vuković i publicist Mate Kovačević.
 
Radovi u zborniku razvrstani su u tri kronološke cjeline. Prvi dio su radovi o hrvatskoj povijesti iz razdoblja od 1990. i Domovinskog rata, drugu cjelinu čine radovi koji obrađuju hrvatske povijesne događaje u 20. stoljeću, a u trećoj su  radovi o povijesti hrvatskoga naroda kroz sva druga stoljeća. Autori su po struci uglavnom povjesničari, a ima i sociologa, gospodarstvenika, publicista, pravnika, svećenika, književnika te sveučilišnih profesora, rekao je jedan od promotora publicist Mate Kovačević, koji je u zborniku obradio temu pod nazivom Hrvatsko-srpski sporazumi.
 
Autori su ljudi različitih svjetlonazora, političkih i ideoloških stajališta i različitih historiografskih škola, no uza sve razlike povezuje ih poštovanje prema velebnom djelu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana odnosno poštovanje prema njegovoj borbi za slobodu hrvatskoga naroda i obnovu neovisne i samostalne hrvatske države, rekao je Kovačević.
 
Objavljeni su među ostalim prilozi Josipa Jovića, Dragutina Plahutara, Petra Strčića, Đure Vidmarovića, Milana Vukovića, Zlatka Matijevića, Tomislava Raukara, Trpimira Macana, biskupa Mile Bogovića i drugih.
 
Zbornik je vrijedna publikacija koja u najboljem svjetlu ocrtava borbu hrvatskog naroda za slobodu, a radovi u njemu nisu samo kronološko ispitivanje povijesnih događaja nego su i vrijedan poticaj svim istraživačima da nastave potragu za istinom o Hrvatskoj koju
upravo otvara ova knjiga, zaključio je Kovačević.
 
Inicijator skupa Milan Vuković pozvao je hrvatsku Vladu da osigura sredstva za izgradnju centra dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću u kojemu bi se mogli organizirati takvi i slični stručno-znanstveni skupovi. Hrvatska bi više trebala isticati ulogu svog prvog predsjednika koji je odigrao najveću ulogu u osamostaljenju i stvaranju vlastite države, rekao je Vuković. Poznavanjem svojih velikana i vlastite povijesti jačala bi spoznaja o važnosti i samostalnosti vlastite države,  koja je stvorena u iznimno teškim prilikama, rekao je Vuković istaknuvši stradanja hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu.
 
Najavio je da se pripremaju i 3. dani dr. Franje Tuđmana za koje već sada, kazao je, postoji veliki interes.
 
(Fena)