Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila
U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. rujna, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Birat će 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon zadnjih parlamentranih izbora, oko 3, 8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu. U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan, na poticaj HDZ-a, većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

S obzirom na to da su zadnji izbori održani prije samo deset mjeseci, 8. studenoga 2015., zanimljvo će biti vidjeti hoće li se potvrditi veliko zanimanje stranaka i neovisnih listi za izbore, u studenom ih je bilo 166, sa sveukupno više od 2. 300 kandidata.

Osim u Hrvatskoj, novi se parlament birao u još 48 država, zadnji parlamentrani izbori stajali su više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je oko 13. 500 promatrača.

Nepoznato kad kreću izborni rokovi i službena kampanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentrane izbore za nedjelju, 11. rujna, no za sada se ne zna datum od kojega će početi teći izborni rokovi, te kad će krenuti službena kampanja.

U predsjedničinoj Odluci, naime, stoji da stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, no ne spominje se mogući datum objave.

Taj je datum bitan, jer, nakon što se Odluka objavi u službenom glasilu, dan kasnije počinje teći rok od 14 dana u kojem izborni sudionici, političke stranke i nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjernstvu predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima roku od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Na zadnjim pralamentranim izborima, u studenom prošle godine, predsjednica je Odluku o raspisivanju izbora donijela 5. listopada, na snagu je stupila danom donošenja, dakle 5. listopada. Izborni su rokovi počeli od 6. listopada.

Novi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj će se prijevremeno birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentrani izbori od stjecanja državne neovisnosti.

Hina