Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj
U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. rujna, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Birat će 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon zadnjih parlamentranih izbora, oko 3, 8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu. U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan, na poticaj HDZ-a, većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

S obzirom na to da su zadnji izbori održani prije samo deset mjeseci, 8. studenoga 2015., zanimljvo će biti vidjeti hoće li se potvrditi veliko zanimanje stranaka i neovisnih listi za izbore, u studenom ih je bilo 166, sa sveukupno više od 2. 300 kandidata.

Osim u Hrvatskoj, novi se parlament birao u još 48 država, zadnji parlamentrani izbori stajali su više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je oko 13. 500 promatrača.

Nepoznato kad kreću izborni rokovi i službena kampanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentrane izbore za nedjelju, 11. rujna, no za sada se ne zna datum od kojega će početi teći izborni rokovi, te kad će krenuti službena kampanja.

U predsjedničinoj Odluci, naime, stoji da stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, no ne spominje se mogući datum objave.

Taj je datum bitan, jer, nakon što se Odluka objavi u službenom glasilu, dan kasnije počinje teći rok od 14 dana u kojem izborni sudionici, političke stranke i nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjernstvu predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima roku od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Na zadnjim pralamentranim izborima, u studenom prošle godine, predsjednica je Odluku o raspisivanju izbora donijela 5. listopada, na snagu je stupila danom donošenja, dakle 5. listopada. Izborni su rokovi počeli od 6. listopada.

Novi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj će se prijevremeno birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentrani izbori od stjecanja državne neovisnosti.

Hina