Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Dan žena

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj
...dugoga puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava, te je naglasila da je verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje - jednako govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta.
Značajan napredak postignut je u promicanju jednakosti spolova, ali, podsjetila je, unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta žene su još uvijek zlostavljene, marginalizirane i neravnopravne samo zato što su žene.

Predsjednica Republike ocijenila je da je Hrvatska na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla puno, no još nismo postigli najviše standarde u području rodne jednakosti i mnogo je toga što moramo unaprijediti.

Posebice valja premostiti nesklad između vrlo dobrog hrvatskog zakonodavstva u ovom području i stvarnih prepreka s kojima se još susreću hrvatske žene u pokušaju dostizanja ekonomske jednakosti, punog pristupa tržištu rada i javnom životu te ravnoteži obiteljskog života i posla, naglasila je.

Pitanje položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu, pitanja su temeljnih civilizacijskih i hrvatskih vrijednosti kao pokazatelja vjerodostojnosti naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena. Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima. Moramo pokazati kako smo doista zrelo demokratsko društvo u kojemu istinska jednakost i ravnopravnost žena u svim područjima života nisu samo prazne riječi, već naša stvarnost, navela je u čestitci.

Predsjednica Grabar Kitarović posebice je naglasila kako se ne smije zaboraviti da su verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama, jednako govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta.

- Spremna sam i dalje dosljedno raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu, kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu, moje i vaše kćeri, istaknula je u čestitci predsjednica Republike.

Svim majkama, kćerima, sestrama i suprugama čestitala je Međunarodni dan žena.