Predsjednica ipak neće održati predizborno obećanje: 'Priznajem pogrešku'

predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predizborno obećanje, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, BIH
Prilikom predstavljanja Projekta ustupanja šume Pantovčak gradu Zagrebu, odnosno plana da se park-šuma Pantovčak odvoji od kompleksa Ureda predsjednice Republike i otvori za građane, a što bi se tebalo dogoditi već za nekoliko mjeseci, predsjednica je priznala da je pogriješila kad je rekla da ce preseliti ured.

Nakon službenog predstavljanja zajedničkog projekta ministra državne imovine Gorana Marića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te u dogovoru sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, ovaj bi projekt trebao omogućiti da se više od tri četvrtine sadašnjeg parka na Pantovčaku otvori za građane.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednica se dotaknula teme neispunjavanja predizbornog obećanja o preseljenju Ureda predsjednice u državnu rezidenciju u Visokoj ulici, kako je to najavljivala tijekom predsjedničke kampanje.

"Zalagala sam se da dužnosnici imaju snage i mudrosti priznati pogreške, tako i ja danas priznajem svoju. Tada nisam mogla zamisliti da država ne može osigurati zamjenski, odgovarajući objekt za Ured predsjednice", kazala je predsjednica te se osvrnula na svojih pet predizbornih obećanja, koja je dala.

"To je bila moja iskrena želja u kampanji. Ali sam se zalagala da dužnosnici trebaju priznati pogreške. Ja priznajem svoju. Jednostavno, htjela bih podsjetiti na motive koji su me vodili. Prvi, pribliziti se gradanima. Vjerujem da sam to ostvarila kroz izmještanje ureda. Drugo je bilo smanjenje troškova. a ovim smanjenjem bit će i više ušteda. Treće, smanjenje broja dužnosnika. I to smo učinili. Smanjen je i broj zaposlenih. Ići ćemo i dalje kad god to bude moguće. Četvrto je bilo otvoriti Pantovčak građanima. Namjera je da ovih preko 700 tisuća bude stalno otvoreno gradanima. Peto, jedno od obećanja je bilo smanjenje počasno zaštitne bojne", kazala je predsjednica.

Kazala je kako je otvaranje parka-šume za građane dio optimizacije Ureda predsjednice te dodala da su po donošenju nalaza Povjerenstva i sukladno mišljenju Povjerenstva, aktivnosti na smanjenju kompleksa Ureda predsjednice već započele.

Tako će za nekoliko mjeseci za građane će biti otvorena park - šuma koja se prostire na oko 700 tisuća kvadratnih metara. A zagrebački gradonačelnik Bandić već je najavio kako će to biti najljepši park u Europi.

"Na samom početku mandata donijela sam odluku o pokretanju pitanja sjedišta predsjednice. Zahvaljujem Povjerenstvu koje je predano radilo na tome.
Ono je svojom ekspertizom pridonijelo rezultatu da građanima ustupimo 700 tisuća kvadrata zelenila u gradu Zagrebu", poručila je predsjednica.

Objasnila je i kako se obaj prostor daje Gradu na korištenje na 50 godina. "Nakon više od 200 godina od otvaranja parka Maksimir i 12 godina nakon uredenja parka Bundek, Zagreb će dobiti još jedno mjesto za uživanje u prirodi", poručila je.

Anamarija Kirinić iz Ureda predjsednice objasnila je kako je Povjerenstvo, nakon objave Ministarstva da nema nekretnine u koju bi se preselio Ured predsjednice, nastavilo raditi na optimizaciji postojećeg kompleksa i to s 950 tisuća metara kvadratnih na oko 250 tisuća. Dodala je kako će se ostali dio vratiti Ministarstvu državne imovine na upravljanje koji će dalje sa Zagrebom uređivati daljnje odnose.

"Mi smo temeljito razmotrili prostorne kapacitete i utvrdili da po kriterijima koji su utvrdeni, nemamo raspoloživih objekata. I onda smo zajednički pristuplili racionalizaciji smanjenjem rashoda. Došli smo do ovog rješenja kojim se za 3/4 umanjuje prostor koji će se koristiti, a da se pritom neće utjecati na funkcionalnost Ureda predsjednice", rekao je ministar državne imovine, Gordan Marić.

 

vijesti.hr