Prazne plaže u Dalmaciji, Bosanci odoše za Crnu Goru

Iako se predviđalo da će se na ulazak u Hrvatsku početkom sezone čekati u kilometarskim kolonama, to se ipak za sada nije dogodilo, piše Tportal.hr.

Sudeći prema graničnom prijelazu Doljani pored Metkovića, jednom od najfrekventnijih prelaza za turiste iz BiH, turistička sezona u južnoj Dalmaciji doživjeće pravi kolaps.

"Ako gledamo isto vrijeme prošle godine, to se ne može usporediti. Prema mojoj slobodnoj procjeni, nema ni deset posto turista koji idu iz BiH u Hrvatsku u odnosu na ovaj datum 2012", uvjerava novinare T-Portala jedan stariji mještanin Doljana.

Dodaje kako njegovi poznanici koji su išli prema Makarskoj govore da su u ovo vrijeme inače pune plaže doslovno puste.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku okrenula su Bosance i Hercegovce prema Crnoj Gori.

Elvir iz Sarajeva kaže da će, iako je do sada svako ljeto boravio na Makarskoj rivijeri, iduće godišnje odmore sigurno provoditi na crnogorskim plažama.

"Gledajte, za odlazak u Crnu Goru ne trebamo ni ja ni moja obitelj vaditi bilo kakve dozvole. Granicu prijeđemo sa osobnim kartama, a osim toga, Crnogorci su dosta jeftini i gostoljubivi, tako da od ove godine svoj novac ostavljam njima. Znam dosta ljudi, prijatelja i poznanika koji su također odlučili kao i ja", kaže ovaj Sarajlija.

Dodaje da će bezobrazni dalmatinski ugostitelji tek sada vidjeti što znače bosanskohercegovački turisti.

"Kad idemo na more, dođemo s namjerom biti 15 dana, sav novac potrošimo za deset i idemo kući, a dolaze isti takvi drugi. Mi se na odmor idemo odmoriti i provesti i ne računamo hoćemo li popiti jedno ili tri piva", poentirao je Elvir za T-Portal.

Ostaje nam vidjeti kako će se odvijati saobraćaj preko graničnih prijelaza prema Dalmaciji i hoće li Dalmatinci zaista žaliti za Bosancima.