Poznati detalji komemoracije za Praljka: Obitelj ne dolazi, a nema ni klape Sv. Juraj

Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, sahrana, komemoracija, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Zagreb, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Haag, Slobodan Praljak, samoubojstvo, Slobodan Praljak, istraga, Slobodan Praljak, Katarina Zovko Ištuk

Komemoracija je naslovljena 'Navik on živi ki zgine pošteno', a od predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca doznajemo kako za sada nitko od političara i državnih dužnosnika nije najavio svoj dolazak.

'Mjesta za političare nisu ni predviđena. Ako netko i dođe, sjest će tamo gdje će naći mjesta, a političara neće biti ni među govornicima. Ako dođu, doći će kao privatne osobe', kaže Miljavac za tportal.

Iznimka je Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, koji će održati govor kao član Hrvatskog generalskog zbora i Praljkov prijatelj. Među govornicima je general HVO-a Stanko Sopta te sam Miljavac.

Miljavac kaže kako su članovi Praljkove obitelji kazali da neće doći na komemoraciju, no da je program koordiniran s njima.

U dvorani će biti velika Praljkova fotografija i jedna ruža kraj nje, a na platnu će se prikazivati njegove fotografije iz ratnih dana, nabraja Miljavac.

Za umjetnički dio komemoracije bit će zaduženi glumci Dragan Despot i Zlatko Vitez te će čitati određene ulomke iz djela Williama Shakespearea.

Hrvatski generalski zbor odustao je od pozivanja klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, koja djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. 'Htjeli smo da oni pjevaju, ali smo kasnije uvidjeli da ih ne želimo uvlačiti i dovoditi u nezgodan položaj. Umjesto njih pjevat će klapa Drča iz Čapljine', zaključuje Miljavac.

Podsjetimo, Slobodan Praljak 29. studenoga, nakon što je čuo drugostupanjsku presudu prema kojoj je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH, ispio je bočicu s otrovom cijanidom te je preminuo nakon kratkog vremena.

Koliko je poznato, njegovo tijelo još nije vraćeno u Hrvatsku, a on sam tražio je ranije da bude ispraćen isključivo uz obitelj i najbliže prijatelje te da mu se pepeo prospe po Mirogoju.