Povijesni potez! Hrvatska mijenja 'mentalni sklop', uskoro moguć legalni uzgoj marihuane

Povijesni potez! Hrvatska mijenja 'mentalni sklop', uskoro moguć legalni uzgoj marihuane
U Hrvatskoj uskoro počinje legalni uzgoj marihuane. Naravno, samo za medicinske svrhe, i naravno, to će moći samo tvrtke koje proizvode lijekove.

Ali, mnogi misle da je zakon koji je donesen prije dva mjeseca jedan od najprogresivnijih u Europi, da će koristiti i hrvatskom gospodarstvu jer bismo mogli postati izvoznici medicinskog kanabisa. Hrvatska ipak još uvijek nije ni blizu onome što se događa u brojnim zapadnim zemljama, a to je legalizacija marihuane za rekreativne svrhe.

A tek je to industrija u kojoj se okreću milijarde. Legalno tržište marihuane ima ekspresni rast koji je usporediv samo sa stopom kakvu je početkom stoljeća imalo uvođenje širokopojasnog interneta. Ili još jednostavnije, više ljudi u Americi radi s marihuanom nego s ugljenom, a više novca se okreće u zelenom biznisu nego u industriji video igara.

U Hrvatskoj je više od 80 proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara. Da se nešto ipak pomiče govori podatak da uvoz smanjio, a uvoz povećao. Prije tri godine izvezli smo dvije tone sjemena konoplje, a lani 16 puta više.

"Već ove godine prema mojim saznanjima ćemo oboriti rekord hektarima. Nadam se da će taj trend krenuti još prema gore jer šteta je 70 posto biljke bacati i zaoravati", otkriva Josip Plavec, zamjenik predsjednika Kronoplja.

I to se radilo, ali se u međuvremenu, točnije krajem travnja promijenio Zakon. Prijašnji zakon dopuštao je da se može koristiti samo dio stabljike, a sadašnji kaže da se može koristiti sve.

"Cvijet, list i sjeme se koristi u prehrambenoj i medicinskoj industriji, ovaj dio stabljike koristi se u raznoraznim drvnim industrijama, automobilske, graditeljske, industrija papira, tekstilne. Stvarno, jedna je to biljka koja daje deset do 20 tisuća proizvoda", govori Plavec.

Ništa se od ovog ne bi koristilo da Vlada nije donijela Zakon koji dopušta sadnju, prerađivanje i prodaju industrijske konoplje s THC-om do 0,2 posto i uzgoj kanabisa za medicinske svrhe. Pitali smo sve farmaceutske tvrtke, jer uz ljekarne jedino će se one u Hrvatskoj moći primiti posla s medicinskim kanabisom. Odgovor je generalno da neće ili razmatraju tu opciju. Samo nitko ništa ne može dok se ne donese Pravilnik.

"S jedne strane ovo je izvrsno jer država prepušta sve poduzetnicima, a s druge strane, ako se postave prestrogi kriteriji, zapravo nije ništa dopustila. Sad samo da u šesnaestercu ne odigramo krivo i sami sebi zabijemo gol pa produljimo sve za neku sljedeću vladu", rekao je bivši predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva Ognjen Brborović.

Također, kako doznajemo, nakon više od godinu dana nestašice, u ljekarne su stigli lijekovi na bazi kanabisa i dvostruko su jači nego prije. I jeftiniji. Sve bismo zapravo mogli proizvoditi sami, zahvaljujući liberalnom zakonu.

"Naime, liberalna ideologija se odriče uloge društva i tu se poduzetnicima omogućava da ulože vlastiti trud, novac, znanje i nešto naprave, a drzava je tu da regulira ispravnost proizvoda", dodaje Brborović.

Procjene su da će se u Europi kroz posao s marihuanom u idućih pet godina zarađivati i do 20 milijardi eura. Da je riječ o industriji koja doista donosi profit možemo učiti i na posljednjem primjeru. Kanadi. Moguća prodaja, posjedovanje i rekreacijsko korištenje. Svatko uz sebe može imati do 30 grama, a procjenjuje se da će već iduće godine ubirati najmanje 6,5 milijardi dolara.

Priliku ima i Hrvatska, samo da sve ne ode u dim.

vijesti.hr