Posudila 12.000 kuna, a mora vratiti 100.000

BIH, Novac, namještanje utakmica, prevara

Podigle su kredit od 12.000 kuna, a tereti ih se za dug koji premašuje stotinu tisuća kuna. Upravo to dogodilo se dvjema karlovačkim obiteljima.

One su svoj izlazak iz financijskih problema pokušale naći u tvrtki Napredak poslovanja, koja se krije iza privlačne table "Krediti Karlovac" na ulazu. Problema nisu imali, kredit su dobili brzo, a nisu ih ni tražili ono što inače građane u bankama traže.

Jedan od onih koji su pomislili da su pravi sretnici je i sedamdesetogodišnji umirovljenik Ivan Š. Sa svojom tri godine starijom suprugom Ružicom, s kojom zajedno ima primanja od jedva 3000 kuna, podigao je "kredit", koji drugdje nije mogao dobiti, kako bi platio dug inkasatoru i nakon toga jedva krpao kraj s krajem. Sklopio je ugovor na zajam od 5120 kuna, na kojem je pisalo da mu novac pozajmljuje izvjesni Uroš Romanič iz Slovenije, uz klauzulu da se ugovor sklapa između fizičkih osoba pa ne podliježe Zakonu o bankama i Zakonu o zaštiti potrošača, piše Novi list.

Pred istek 12-mjesečnog roka za povrat, Ivan Š. je propustio platiti dvije rate i ostao dužan 1660 kuna. Kako bi ih vratio, podigao je još jedan zajam od 8640 kuna s imenom Mikayela Simonyana iz Hollywooda u SAD-u kao novog zajmodavca.

"Na ruke sam tada primio samo 3200 kuna, jer su mi rekli da su naplatili dug od 1.660 kuna i uračunali nekakve penale. Ukupno sad tvrde da im moram vratiti 12 tisuća kuna", ispričao je umirovljenik za Novi list. Njegova supruga istovremeno se zadužila za 8 tisuća kuna, od čega je na ruke dobila 2100 kuna, a tereti je se na iznos od 17 tisuća.

No, dugovanje Ivana Š., umjesto navedenih imena u ugovoru, potražuju tvrtke: Custos Laboris, Napredak poslovanja, Afel i Usluge Axia. Obitelj Š. je zbog dugovanja mirovine prepustila lihvarima, a danas živi uz pomoć socijalne službe i Crvenog križa.

Slično je prošla i 49-godišnja B.B., koja je 2006. na zajam uzela 12.000 kuna kako bi platila liječenje od skleroze. Kao jamstvo da će vratiti 23.529 kuna, ostavila je 12 čekova. Kad zbog nedostatka novca nije platila treću ratu, zajmodavac je aktivirao čekove, a B. B. je, da bi vratila ostatak dugovanja, sklopila novi zajam. On je sa svim došao do iznosa od čak 54.801 kune, od čega, tvrdi, nije vidjela ni kune, nego je sve išlo na pokrivanje starog duga s penalima. Koji mjesec kasnije zapetljala se i u treći zajam da bi pokrila drugi, a taj je, pak, iznosio 36.865 kuna.

Danas.hr