Postupak uhićenja Josipa Perkovića počinje 1. siječnja?

Josip Perković, anto nobilo, europski uhidbeni nalog, Stjepan Đureković, Zakon o pravosudnoj suradnji, Josip Perković, puštanje, sloboda, Jure Zovko, Josip Perković, Josip Perković, izručenje, Njemačka, Josip Perković, izručenje, Josip Perković, Njemačka, izručenje, Josip Perković, Stjepan Đureković, petar miloš, Josip Perković, Njemačka, zatvor, Stjepan Đureković, Josip Perković, UDBA, prijetnje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Ante Nobilo, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Lex Perković, slučaj Perković, Josip Perković, Zdravko Mustač, Josip Perković, Stjepan Đureković, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Josip Perković
Naime, početkom 2014. na snagu stupa Zakon o pravosudnoj suradnji točnije Lex Perković prema kojem se odmah počinje s provedbom europskoga uhidbenog naloga.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je za HTV da se on i njegov klijent spremaju za 1. siječnja. 'Mi očekujemo da odmah nakon toga počne procedura primjene europskoga uhidbenog naloga, a to znači razgovor s Tužiteljstvom, odlazak pred vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a možda i žalba Vrhovnom sudu', izjavio je Nobilo.

Podsjetimo, njemačko pravosuđe za Perkovićem je izdalo europski uhidbeni nalog, pod optužbom da je sudjelovao u pripremi ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, pored Münchena, 1983. Taj je nalog trebao na snagu stupiti 1. srpnja, kada je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, no saborska je većina tri dana prije izglasovala izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU prema kojima se europski uhidbeni nalog nije mogao primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 2002.

Donošenje zakona izazvalo je i oštru reakciju Europske komisije koja je ustrajala na stajalištu da je riječ o kršenju obveza ugovorenih u pristupnim pregovorima, a Vlada je na kraju popustila i još jednom izmijenila Zakon. Te će izmjene na snagu stupiti s 1. siječnja 2014., otkada će se europski uhidbeni nalog primjenjivati bez vremenskih ograničenja, no ostala je novina da se izručenje mora odbiti ako se radi o kaznenom djelu za koje je nastupila zastara.

hrt.hr