Poslovi na izgradnji Pelješkog mosta odvijaju se brže nego je predviđeno

peljeski most

"Sve ide jako dobro, dinamika posla gledajući ukupno čak je i brža nego je predviđano, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i Pelješkog mosta je 31. siječnja 2022. godine," rekao je Plenković.

Dodao je kako se trenutačno postavljaju tzv.piloti koji će kasnije držati stupove mosta. Naglasio je kako se prema svemu onome što je danas na gradilištu čuo i kako se sve skupa odvija, dojam da će radovi biti završeni do tog roka.

"Na taj će način konačno će biti ostvaren strateški cilj povezivanja juga Hrvatske s cijelom Hrvatskom," rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, to što se gradnja Pelješkog mosta sufinancira s 357 milijuna eura iz Europskog proračunana "cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna ta kohezijska politika i koliko je važna pomoć europskog proračuna za taj ključni infrastrukturni projekt."

"Ovaj je projekt ozbiljno pripremljen i trajno će ostati kao simbolika prvih sedam godina našeg članstva u Europskoj uniji," poručio je Plenković. Dodao je kako ćemo projektom Pelješkog mosta svi na vidljiv i konkretan način prepoznat "koliko smo svi zajedno time profitirali."

Također je rekao kako smatra da je projekt Pelješkog mosta "od ogromnog značaja za Hrvatsku, jer spajamo jednu novu posebnu dimenziju suradnje s Kinom."

Zahvalio je kineskoj tvrtki China Road and Bridge, koja je izvođač radova, te Hrvatskim cestama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na angažmanu u izgradnji ovog mosta. Ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković je izjavio da je ono što su danas vidjeli "zaista impresivno i zadovoljavajuće."

Izvijestio je kako je danas zabijen 15. pilot te da je brzina njihova postavljanja iznad očekivanja i predviđenog prosjeka.

"Bilo je predviđeno postavljanje 1,35 pilota po danu, a sad smo došli u prosjeku postavljanja po dva pilota po danu," rekao je Butković.

Po njegovim riječima u proceduri su i poslovi za drugu, treću i četvrtu fazu projekta gradnje Pelješkog mosta. Najavio je kako će Hrvatske ceste uskoro donijeti odluku o odabiru za drugu fazu izgradnje mosta što uključuje i gradnju pristupnih cesta u duljini od 12 kilometara.

"Za treću i četvrtu fazu ponude se predaju 14. veljače ove godine u Hrvatskim cestama," rekao je Butković. Istaknuo je kako je izgradnja Pelješkog mosta "jedna pozitivna i uspješna priča."

U pratnji premijera Plenkovića na gradilištu Pelješkog mosta bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, prenosi Hina.