Ponoćni bombaš napao i tvornicu namještaja u Udinama!

...Blažević, osumnjičen da je prošloga tjedna u Podusedu i Stenjevcu podmetnuo dvije eksplozivne naprave, u četvrtak je odlučio odbiti i infuziju, kojom su ga umjetno hranili, potvrdio je njegov odvjetnik Branko Šerić, piše Jutarnji.hr.

Po svemu sudeći njegov branjenik zaista misli realizirati najave da u štrajku glađu ide do kraja, smatrajući da ga je policija nevinoga osumnjičila. No, policija s druge strane smatra da je dokaza protiv Blaževića skupljeno sasvim dovoljno.

Na nekoliko lokacija koje je koristio pronađeni su tragovi istog eksploziva koji je korišten u bombama, a tragovi su nađeni u Blaževićevu autu koji je bio zaključan u garaži njegove kuće, ali i u njegovom uredu u paragliderskom klubu.

Traže suučesnike

Također, više svjedoka potvrđuje da je upravo on u jednome trenutku na autobusnoj stanici u Podsusedu počeo vikati "Bomba, bomba", kao i da raspored ozlijeda na njegovu tijelu ukazuje da je nešto rukama radio oko eksplozivne naprave kada je eksplodirala.

Dakle, više od dokazivanja Blaževićeve krivnje policiju u ovome trenutku zanimaju verzije po kojima Blažević nije djelovao sam, već je imao suučesnike. Zbog toga se trenutno ispitiuju njegove veze s nekim osobama iz Republike Srpske koje je poznavao preko međunarodnih susreta paraglidera, a koje su u BiH uhićivane zbog posjedovanja oružja i eksploziva.

No, u potpunoj tajnosti hrvatska policija i sigurnosna služba istragu okreću i prema zapadu, točnije prema Italiji, čiji je časnik za vezu u MUP-u vrlo aktivan ovih dana po pitanju suradnje na slučaju Blažević.

Slučaj iz 2006.

Blaževića je talijanska policija s postavljanjem eksplozivnih naprava povezivala prije više od sedam godina, a ta je istraga, koja je u međuvremenu pala u zaborav, sada se u svijetlu Blaževićeva uhićenja, intenzivno reaktivirana. Naime, talijanski Interpol je 2006. od Hrvatske zatražio provjeru Blaževićevih kontakata zbog sumnji da bi on mogao imati saznanja o postavljanju bombe u Italiji.

Krajem svibnja 2005. u tvornici namještaja u Udinama je u sustavu elektronskoga hlađenja pronađena bomba na daljinsko aktiviranje, koja nije eksplodirala zbog tehničkoga kvara. Bomba je bila povezana sa prerađenim mobitelom tako da bi se pozivom aktivirao eksploziv.

U kućište bombe, koje je sadržavalo 250 grama eksploziva, nepoznati bombaš je također stavio i oko kilogram čavala kako bi povećao njezinu razornu moć. Odmah nakon što su talijanski policajci demontirali bombu pristupilo se raznim vještačenjima te se najprije utvrdilo kako je eksploziv kojega je nepoznati bombaš koristio u izradi naprave vojni eksploziv s područja bivše Jugoslavije.

Vojo iz Hrvatske

Indentičan eksploziv, zanimljivo je, korišten je u dvjema bombama koje su eksplodirale u Podsusedu i Stenjevcu, a vlasnik tvornice u Udinama Antonio S. već je prije postavljanja bombe imao problema s osobama iz bivše Jugoslavije. Dobijao je prijetnje, a jednom je i pretučen navodno zbog duga od 130.000 DEM za drvo uvezen o iz BiH.

Osim analize eksploziva Talijani su vještačili i mobitel, nesuđeni detonator, te utvrdili da je bio korišten u Hrvatskoj. S njega je najčešće zvan broj 0914747888, koji je u imeniku bio registriran pod Vojo.

Talijanska policija hitno od hrvatskih kolega traži provjeru brojeva i ubrzo dobijaju odgovor: Vojo je Vojislav Blažević. Talijani odmah Blaževića stavljaju na tzv. plavu tjeralicu, i traže od Hrvatske da ga ispita.

No, od Blaževića nisu puno doznali. Rekao im je kako ne zna kako se to moglo dogoditi te kako je u nekoliko navrata putovao u Italiju radi paraglidinga, ali i da mu u toj zemlji žive bratić Ivica sa suprugom te dvojica Talijana, prijatelja s paraglidinga: Robert M. i Alessandro P. pa je moguće da je netko zvao s njihovih mobitela.

Takav odgovor proslijeđen je talijanskoj policiji, nakon čega su svi potpuno zaboravili na ovaj zahtjev.

Talijanska veza

No, kada je prije nekoliko dana Blažević uhićen i kada ja policija analizirala njegove podatke "zablinkao" im je i ovaj talijanski zahtjev od prije sedam godina. Da li se radilo zaista o slučajnosti da je Blažević prije sedam godina u drugoj zemlji na osnovi ispisa telefonskih poziva dosio u vezu s postavljanjem bombe, ili je riječ o uvodu u jednu puno kompleksniju međunarodnu istragu ostaje za vidjeti.

No činjenica da je hrvatska policija od Italije odmah zatražila čitavu dokumentaciju o slučaju postavljanje bombe u tvornicu u Udinama govori da Blaževićevu "Talinajsku vezu" shvaćaju jako ozbiljno.