Policija u Zagrebu pronašla robove iz BiH

trgovina ljudima
Takvog posla u Hrvatskoj pokušala su se domoći i petorica mladića iz BiH.

Na internetu su vidjeli oglas Udruge „Ljubav, vjera, nada", koja je nudila rad u zagrebačkim trgovačkim centrima, točnije na promo štandovima. Javili su se i uputili u Zagreb. Tu su, umjesto posla, postali žrtve radne eksploatacije.

Proživjeli pakao

U oglasu za posao od zainteresiranih osoba tražilo se samo da su komunikativne i ljubazne, a navedeno je i radno vrijeme, od devet do 21 sat. Traženi su radnici sa srednjom stručnom spremom, bez radnog iskustva, na neodređeno vrijeme. Rok prijave je do 31. listopada 2019. godine. Navedeno je i da je osigurana zarada od najmanje 2.500 kuna te da se može, u ovisnosti o angažmanu, zaraditi i do 3.500 kuna (nešto manje od 1.000 maraka).

Mladićima su, odmah po dolasku oduzete stvari i putovnice. Oni su nekoliko tjedana, dok nisu locirani, proživjeli pravi pakao, piše Dnevni avaz.

- Umjesto obećanog posla, državljani BiH, od kojih nijedan nije stariji od 30 godina, tjerani su da po cijeli dan prose. Uvečer su zatvarani u napušteni objekt bez struje, vode, podova. Porodice su danima tragale za njima, jer ih nisu mogli dobiti na mobitele, koji su im, također, oduzeti - priča nam svjedok svih ovih dešavanja.

Zahvaljujući njemu, mladići (čija imena i mjesto prebivališta zbog istrage koja je još u toku ne možemo otkriti) izvukli su živu glavu.

Naime, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji s Tužilaštvom BiH i hrvatskom policijom, uključili su se u potragu 15. svibnja i otkrili organiziranu grupu koja se bavila međunarodnom trgovinom ljudima.

Uhvaćeni organizatori

U ovoj akciji identificirano je i zbrinuto više žrtava trgovine ljudima, a pohvatana je i grupa koja je organizirala prevaru.

- U ovom slučaju nastavljeno je dokumentiranje i procesuiranje navedenog kaznenog djela - potvrđeno je iz SIPA-e.

Oglas Udruge „Ljubav, vjera, nada" pogledale su 1.832 osobe, a posao je nuđen za deset kandidata. Je li osim naše petorice mladića još bilo naivnih i iz kojih sve zemalja koji su postali žrtva internetske prevare, za sada se na zna. To će biti otkriveno kada istraga bude okončana.

50 osoba godišnje budu žrtve trgovine ljudima

Edisa Demić, menadžerica za prevenciju i edukaciju mostarskog Udruženja „Novi put", kazala nam je da je upoznata s ovim slučajem trgovine ljudima. Ističe da u BiH godišnje barem 50 ljudi budu žrtve trgovine ljudima.

Prema njenim riječima, posebno su opasni oglasi u kojima nude veliki novac za sezonski posao.

- Oglasi u kojima se potencira mlađa dob, nude dobre plaće, a ako su u pitanju žene, traže se lijepe... mogu lako biti zamka za trgovinu ljudima. Kao i u najnovijem otkrivenom slučaju, žrtvama se oduzimaju dokumenti, mobiteli i ostale stvari, čak im se prijeti i njihovim životima ili životima njihovih obitelji, ako pokušaju nešto uraditi. Kontrola je putem straha. U radu sa žrtvama primijetila sam da je samo mali dio njih skupio dovoljno hrabrosti da zatraži pomoć - kaže Demić.

Naša zemlja pod pojačanim nadzorom

U ranijim izvješćima State departmenta BiH je navedena kao polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene, djecu i osobe sa smetnjama koji postaju žrtve trgovine ljudima radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada.

Izvješće navodi da bh. vlasti nisu napravile napredak kada je u pitanju kažnjavanje organizatora trgovine ljudima niti identificiranje i zaštita žrtava trgovine ljudima. Stoga se BiH nalazi među zemljama pod pojačanim nadzorom.