Policija otkrila: Vojislav. B je zagrebački bombaš

Mogu potvrditi da je riječ o osobi koja se u ovim trenucima nalazi na bolničkom liječenju i u iduća 24 sata ćemo poduzeti kaznene radnje protiv njega, rekao je načelnik krim policije Ravnateljstva policijeVitomir Bijelić.

- Zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom ili sredstvom dana 9. siječnja postavljanjnem improvizirane eksplozivne naprave u Podsusedu i 11. siječnja kada je na autobusnoj stanici postavio i aktivirao eksplozivnu napravu uhićen je hrvatski državljanin rođen 1959. godine. U zakonu o predviđenom roku kaznena prijava će biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Uhićenje nije kraj kriminalističkog istraživannja. Od trenutka prve eksplozije formirana je posebna radna skupina koja je sastavljena od kriminalista ravnateljstva i PU zagrebačke te SOA-e i vojne policije, a ta radna skupina provodi niz radnji, ali i dokazne radnje temeljem suca istrage. Na tragu toga do današnjeg dana obavljeno je više od 250 ciljanih obavjesnih razgovora koje bi nam mogli pomoći u otkrivanju ovog djela. U sklopu tog istraživanja provedeno je 25 dokaznih radnja, pretraga stanova, vozila, mobitela, računala. U centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić provodi se vještačenje nad više od 200 predmeta i tragova koji su izuzeti tijekom očevida i pretraga. Do ovog trenutka neka vještačenja su dovršena i potkrepljuju dokaz da je ova osoba počinitelj kaznenih djela. Pred nama je veliki posao, moramo utvrditi motiv počinitelja i eventualno prisutnost i ulogu nekih drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela, rekao je Vitomir Bijelić, načelnik krim policije Ravnateljstva policije.

Bijelić je rekao da je utvrđena i vrsta eksploziva, ali ne mogu to javnosti sada otkrivati. Po njegovim informacijama se nalazi na posebnom tretmanu s obzirom da odbija primati hranu.

'U ovom trenutku nedostaju elementi da bi ovo kazneno djelo imalo oblike terorizma, ali nastavak kriminalističkih istraživanja će dati odgovore je li riječ i o nekom drugom kaznenom djelu, rekao je Bijelić.

U slijedećih 24 sata on mora ili biti pušten na slobodu ili mora protiv njega biti određen istražni zatvor, ako bude određen istražni zatvor on će biti smješten u bolnicu za osobe lišene slobode.

Vecernji list