Policajci živjeli u Srbiji, a radili u Hrvatskoj, odore skrivali na granici

Naime, ovih dana protiv trojice policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske, zaposlenih u policijskoj postaji Tovarnik, pokrenut je disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti jer je otkriveno da žive u Srbiji, a rade u Hrvatskoj te službeno oružje i odore ostavljaju bez nadzora na granici.

Kazna i trajna suspenzija

- Slučaj je proslijeđen Disciplinskom sudu u Osijeku. O točnim okolnostima i svemu što se događalo, kao ni o sankcijama ne možemo govoriti dok ne završi postupak - rekao je glasnogovornik PU Domagoj Džigumović. Dodao je i da Disciplinski sud nakon okončanja postupka, osim novčane kazne i ustege od plaće, može donijeti odluku i o trajnom suspendiranju policajaca. Iako Džigumović ne želi govoriti o razlozima suspenzije, neslužbene informacije iz policije govore da je postupak pokrenut kada je tijekom provjera prebivališta utvrđeno da trojica policajaca imaju prijavljena prebivališta u Hrvatskoj, ali da svaki dan putuju u Srbiju, gdje im živi obitelj. Oni su svakodnevno prije posla prelazili državnu granicu dolazeći iz susjedne države, kamo su se nakon odrađenih smjena i vraćali.

- Vjerujem da su povremeno i koristili adrese gdje imaju prijavljena prebivališta, ali su zapravo živjeli preko granice. Ipak, činjenica da žive u Srbiji, a rade u Hrvatskoj i nije njihov najveći problem, nego to što su pri svakom prelasku državne granice bez nadzora ostavljali svoje policijske odore pa čak i zaduženo službeno oružje. Priča se i da su neki od njih na temelju lažnih iskaza ostvarivali određena prava poput dječjeg doplatka.

Vraćanje novca

Za taj krimen predviđena je kaznena prijava i vraćanje državi sveg tako stečena novca - rekao nam je izvor iz policije. O takvim slučajevima govori se već 15 godina, no objašnjenja, i iz MUP-a i iz PU, uvijek su bila da se nikome ne može odrediti gdje će živjeti i gdje raditi. Vukovarci očekuju da će provjera prebivališta otkriti i druge slučajeve. Naime, javna je tajna da dio zaposlenika državnih institucija živi u Srbiji. Osim policajca, među njima su učitelji, ravnatelji škola, suci... Svi oni to čine godinama, a mnogi od njih pritom koriste socijalna prava koja im se nude u obje države.

Vecernji.hr/Branimir Bradarić