Pola milijuna valjanih potpisa za referendum o ćirilici

Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Hrvatski narodni sabor, Tomislav Josić, raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Vukovar, ćirilica, Šef saborskog Odbora za Ustav, Vukovar, ćirilica

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je dovoljan broj potpisa za njihovu inicijativu za referendum kojim bi se pripadnicima nacionalnih manjina reduciralo pravo na službenu upotrebu svojeg jezika i pisma.

Državni zavod za statistiku je temeljem uzorka od 40 tisuća potpisa procjenio da je Stožer sredinom prosinca lani predao Saboru nešto više od 500 tisuća valjanih potpisa hrvatskih birača. Dakle, oko stotinjak tisuća prikupljenih potpisa nije važeće, ali budući da je za raspisivanje potrebno 450 tisuća potpisa, Stožer je taj formalni uvjet ispunio.

Vlada, koju je Sabor zadužio za provjeru referendumskih potpisa, vjerojatno će na sjednici 3. srpnja usvojiti izvještaj Ministarstva uprave o tome da ima dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Nakon toga je ponovno na potezu parlament. Očekuje se da će Sabor prije ljetne stanke uputiti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja. Prema svim, istina neslužbenim, informacijama koje su proteklih mjeseci stizale iz Ustavnog suda, to će biti kraj inicijative motivirane postavljanjem dvojezičnih natpisa na zgrade državnih institucija u Vukovaru.

Naime, Tomislav Josić i njegove kolege iz Stožera traže da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina promijeni na način da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojima se služe pripadnici nacionalnih manjina dopusti u jedinicama lokalne samouprave gdje njihov udio u stanovništvu prelazi 50 posto. S obzirom da Ustavni zakon propisuje cenzus od 30 posto, u Ustavnom sudu, neslužbeno doznajemo, praktično postoji konsenzus da bi spomenuta promjena bila protivna ustavnom članku 3., koji govori o najvišim vrednotama ustavnog poretka, između kojih su i vladavina prava i nacionalna ravnopravnost.

Hrvatska se pristupnim ugovorom EU obvezala da će zadržati dosegnutu razinu kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina. Na to je upozorio i premijer Zoran Milanović, kad je početkom travnja prvi put javno izrazio spremnost da se Sabor u vezi s referendumskim pitanjem obrati Ustavnom sudu. »Taj referendum bi bio protiv manjina i zbog toga protuustavan. Hrvatska je preuzela međunarodne obveze da će implementirati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Ustavni sud dobit će na stol sve činjenice, pa neka donesu odluku«, izjavio je tada Milanović. Za desetak dana procedura se ponovno seli u Sabor.

novilist.hr