FOTO/VIDEO   Pogledajte što je Branimir Glavaš poručio iz mostarskog zatvora

Kao prvi obavještajac, jako je dobro morao znati što se događa - poručio je Branimir Glavaš iz zatvora u Mostaru, gdje odslužuje kaznu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Ekskluzivni intervju, zapravo govor od 45 minuta emitiran je večeras na Slavonskoj televiziji.

O HDZ-u mu je, istaknuo je, teško govoriti jer je bio među njegovim osnivačima. Prvih 10 godina vladavine te stranke nazvao je povijesnim, no prema HDZ-u na čijem je čelu Tomislav Karamarko ima, kaže velike rezerve.

- Karamarko je izdao Franju Tuđmana, kao i Josipa Manolića, a na koncu i Stjepana Mesića. Slizao se poslije sa Sanaderom pa je izdao i njega, kakav god jest da jest. Jadranka Kosor ga je zatim primila u HDZ, nakon par mjeseci izdao je i nju. HDZ je stranka puna deformacija kojoj je potrebno dugo vrijeme čistilišta - naveo je.
Osim oštrih kritika, Glavaš je, pomalo iznenađujuće, "isipao" i pohvale, i to o ministru Slavku Liniću te Radimiru Čačiću.

- Izdvojio bih ministra Linića, odobravam njegove poteze. Pokušava povlačiti poteze koji su jedini mogući. Imao sam dobro mišljenje i o Čačiću. Poznavao je gospodarstvo, nitko mu ne može to osporiti, na stranu njegovo bahato ponašanje koje je iritiralo javnost i stvorilo takvu sliku o njemu. Njih dvojica znaju svoj posao, ali Zoranu Milanoviću nisu dovoljni samo oni. Velika većina ministara u njegovoj vladi nisu dorasli zadatku koji im je povjerio - smatra Glavaš. Uvjeren je kako premijer "ima dobru volju", ali okružen je, ocjenjuje, "garniturom nesposobnjakovića, avanturistima koji su uplovili u politiku i spletom okolnosti zasjeli u ministarske fotelje".

Nije poštedio ni predsjednika Ivu Josipovića, komentirajući kako je "sasvim slučajno došao na poziciju, kojoj je nedorastao".

Više je puta tijekom govora istaknuo kako prati ama baš sve što se zbiva u Osijeku, Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, pa tako i utrku za lokalne izbore, "koja će biti vrlo, vrlo prljava".

- Anto Đapić, Ivica Vrkić i tzv. analitičar Jaroslav Pecnik ne skrivaju bolesnu opsjednutost i mržnju prema meni osobno. Ne znam zašto vode kampanju protiv mene kad ja nisam kandidat. Vrijeme ih je pregazilo i trebaju u penziju - kazao je.

Za Đapića je dodao kako je "odbačen kao uteg HSP-u i dobio nogu u stražnjicu".

- On je poput Miše Kovača, već je triput najavljivao odlazak u političku mirovinu, da bi se vraćao - usporedio je Glavaš, koji je iza rešetaka proveo tri i pol, od izrečenih mu osam godina zatvora.

Najžešće kritike odaslane su, pak, na račun Ivice Vrkića, nestranačkog kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Osijek, koji bi po anketama jedini mogao ozbiljno ugroziti aktualnog HDSSB-ovog gradonačelnika Krešimira Bubala.

- Vrkić je promijenio dresove svih stranaka. Do 1989. je bio član Saveza komunista Jugoslavije. Osnivao je potom HNS sa Savkom Dabčević Kučan, a kad je nakon njezina povlačenja izgubio izbornu bitku za čelnika HNS-a, jer ga je dotukao Čačić, došao je k meni da bi prešao u HDZ. Ostao je tu do Tuđmanove smrti i pojave DC-a. Napustio je DC i bio nezavisni kandidat za gradonačelnika pa opet izgubio. On je po prirodi gubitnik koji nikada nije dobio izbore i politiku gleda samo kroz osobni probitak - prozvao ga je Glavaš. Vrkić je, nastavio je, "zatajio kako mu je sve tri funkcije kojima se ponosi osigurao upravo Glavaš". na njegovu je preporuku, istaknuo je, vodio mirnu reintegraciju, ali i bio direktor tvrtke Belje te kasnije Glasa Slavonije.

- Posao oko reintegracije ne može odrađivati čovjek koji je jasnog političkog profila, nesavitljiv. Takav je posao trebao odraditi beskičmenjak, a ja sam smatrao kako je on takav da bi mogao to postići bez daljnjeg prolijevanja krvi. I odradio je to kako smo i očekivali. Beskrupulozan je i beskarakteran - izjavio je.

Za svoj je HDSSB kazao kako sedam saborskih zastupnika demantira prognoze protivnika da je riječ o političkoj avanturi koja će se raspasti nakon njegova uhićenja.

No, politički ga se pokušava pokopati, poručio je, pokušajima da ga se prikaže kao odgovornog za gospodarski criminal u Osijeku nakon rata.

- Vodi se jedna vrsta psihološkog rata, no spreman sam se suprotstaviti tim pokušajima koji idu iz najviših razina SDP-a te HDZ-a. Energično odbacujem sve insinuacije - naglasio je.

Za sudski postupak protiv njega ponovio je kako je "politički montiran", a od pravne bitke ne odustaje. Čeka odgovor Ustavnog suda na tužbu podnesenu nakon pravomoćnosti presude, no spis je u ladicama, kaže, dvije i pol godine.

- Podnio sam I dokumentaciju iz koje se vidi da je Krunoslav Fehir nagrađen stanom u Umagu za lažno svjedočenje protiv mene. Imam Fehirovo pismo premijerki Kosor gdje se hvali da je bio krunski svjedok i moli da mu se riješi stan. Istog dana ona šalje pismo Karamarku, on ga prima i rješava mu stambeni problem - ustvrdio je.

Poslao je sudu i podnesak vezan za zaštićenog svjedoka 06.

- Iz registra branitelja vidi se kako je proveo 259 dana u vojsci, od 15. listopada 1990. do 28. lipnja 1991. Nije uopće bio hrvatski vojnik u periodu o kojem je svjedočio - dodao je, ističući kako je optimist. Ne prihvati li Ustavni sud tužbu, obratit će se, najavio je, sudu u Strasbourgu.

S drugim je zatvorenicima, kaže, u korektnim odnosima. U mostarskom je zatvoru oko 180 osuđenika i pritvorenika.

- Prošao sam tri hrvatske kaznionice i tri u BiH, ukupno šest zatvora. U hrvatske kaznionice ne želim ići, pa ni pod cijenu da me pomiluju nakon mjesec dana, jer bi to značilo direktno priznavanje političke presude. I danas bih isto odlučio - poručio je.

Dani su mu, opisuje, dugi pa ih provodi u pisanju memoara, a imaju već 1500 stranica.

Smršavio je, a u zatvoru kažu kako pazi na liniju pa ne jede nakon 18 sati.

vecernji.hr