Podignuta prijava protiv srbijanskog državljanina koji je sudjelovao u ubojstvima zarobljenika iz vukovarske bolnice

optužnica
Policijski službenici Ravnateljstva policije su u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te u suradnji s policijskim službenicima PU osječko - baranjske i PU vukovarsko - srijemske, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje te 5. travnja 2018. godine podijeli kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina, javlja MUP.

Postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se troje još uvijek vode kao nestale osobe, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH.

Također se sumnja da je osumnjičeni u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice kojom prilikom je usmrtio više osoba, a pretpostavlja se da je odgovoran i za ubojstvo francuskog državljanina Jean-Michela Nicoliera (1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko jedan kilometara od hangara, sudjelovao je u strijeljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika su do danas identificirani, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH.

S obzirom da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, maksimalno intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

vijesti.hr