Plenković smijenio troje ministara, odlaze Murganić, Žalac i Tolušić

Plenković smijenio troje ministara, odlaze Murganić, Žalac i Tolušić

20:33 "Sve je već viđeno. Sve će biti u redu, ako neće biti, idemo na izbore", rekao je Furio Radin

20:31 Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar uoči koalicijskog sastanka kazao je kako će podržati rekonstrukciju.

20:26 Uoči koalicijskog sastanka Branko Hrg (HDS) i Josip Salapić (HDSSB) kratko su se obratili medijima. Poručili su da podržavaju odluku premijera.

"Nemam što posebno reći, premijer je taj koji odlučuje. Podržat ćemo prijedloge, većina kandidata mi je poznata", kazao je Hrg. 

20:10 Premijer Andrej Plenković javnosti će se obratiti u Vladi nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji počinje u 20.30 sati.

20:07 Smijenjena ministrica demografije Nada Murganić kratko se obratila medijima u središnjici HDZ-a:

"Jasno da sam očekivala. Ono što se događalo u resoru bilo je prestrašno, toliko tragedija. Ako će moj odlazak izresetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovljna", kazala je smijenjena ministrica demografije Nada Murganić koju je premijer smijenio, a umjesto kojeg dolazi Vesna Bedeković.

Kazala je kako je ostavku podnijela mirno. 

20:04 Ministar prometa Oleg Butković rekao je da su svi stali iza premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako je Tomislav Tolušić dobro radio te mu je žao što ministar poljoprivrede odlazi.

20:03 "Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku", rekao je Milijan Brkić.

20:01 Smijenjena ministrica Gabrijela Žalac nije davala izjave nakon izlaska sa sjednice Predsjedništva.

20:00 Ministar Tomislav Tolušić kazao je kako ga odluka premijera nije iznenadila. 

"U resoru poljoprivrede napravljeno je puno toga", rekao je Tolušić i dodao kako se nada da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto.

"Politika je umijeće mogućega", kaže Tolušić.

19:50 Ministra rada Marka Pavića trebao bi zamijeniti ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, a ministra državne imovine Gorana Marića Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Dva nova potrpredsjednika Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić. 

19:15 "Kada se podvuče crta, ako uzmemo u obzir i one koji su sami dali ostavku, Sabor bi u petak trebao potvrditi trećinu kabineta premijera Andreja Plenkovića. Najveći gubitnik je Tomislav Tolušić, a najveći dobitnik Marko Pavić koji ne gubi ministarstvo, već dobiva novo. Treba vidjeti hoće li ovaj prijedlog dobiti podršku koalicijskih partnera.

Rekonstrukcija je trebala polučiti pozitivan efekt za rejting stranke, a bojim se da je sa spekulacijama postigla suprotno. Odlaze teškaši poput Tomislava Tolušića, a dolaze novi ministri koji su u stranci treći ešalon. Predsjednica je pak svoju sudbinu vezala uz uspjeh Andreja Plenkovića.

U petak premijer s novim zastupnicima dolazi pred nadležne odbore nakon čega se o njima glasati na plenarnoj sjednici. Malo je vjerojatno da će se koalicijski partneri ikome usprotiviti. Plenković u Sabor u petak dolazi s osam novih ministara koji u godinu dana imaju vrlo malo manevarskog prostora. Oni moraju eventualno paziti da se ne razbije staklo u ministarstvu, sve ostalo je već zadano", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

18:40  Premijer Andrej Plenković, neslužbeno doznajemo, smijenit će troje ministara - ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministricu demografije Nadu Murganić  te ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac. 

Pogledajte više na dnevnik.hr