Plenković pozvao na civiliziranu unutarstranačku kampanju

Andrej Plenkovic
FaH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je pozvao protukandidate na unutarstranačkim izborima da se nadmeću idejama koje su dobre za HDZ i državu, izrazivši uvjerenje da će svi pokazati političku kulturu i zrelost kako bi HDZ dobio plus u javnosti uoči parlamentarnih izbora.

"Uoči unutarstranačkih izbora važno je poslati poruku da u HDZ-u ima mjesta za sve, da je to demokratska stranka, da svi koji imaju ambiciju i žele pridonijeti HDZ-u to mogu i trebaju učiniti. Pozivam sve, pa i protukandidate, da to učinimo na način da od ovih unutarstranačkih izbora HDZ ima koristi - da se nadmećemo idejama koje su dobre za HDZ i Hrvatsku", rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava.

Dubrava je simbol HDZ-a, ustvrdio je Plenković, jer je od tamo prvi predsjednik Franjo Tuđman krenuo u svoje brojne izborne pobjede.

Radimo za dobrobit Hrvatske i Zagreba

U dugom govoru istaknuo je da članovi i članice HDZ-a mogu biti ponosni na postignuća u protekle tri i pol godine u kojima su "praktički odradili sve što su obećali".

Tako je rekao da je HDZ osigurao političku stabilnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, koja kreće od kršćanskog načela solidarnosti, te pravnu sigurnost poduzimanjem brojnih reformi u području pravosuđa i državne uprave.

Istaknuo je i veći broj europskih projekata, europske uspjehe te srž vrijednosti na kojima počiva HDZ - Domovinski rat, reguliranje prava braniteljima, jačanje vojske i policije te vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja. 

"Na tome počivaju postignuća na kojima gradimo put za dalje, put da HDZ bude najsnažnija i dominantna politička snaga u Hrvatskoj. Svi su argumenti na našoj strani, pobjeđujemo kad smo jedinstveni. Kada nismo, ti rezultati mogu djelovati kao da nam je netko odgrizao dio biračkog tijela, ali ne mogu nas pokolebati. Od malih ugriza HDZ neće biti slabiji, samo će se osnažiti", poručio je Plenković. 

Najavio je da će aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovoga tjedna uručiti prvi orden Franje Tuđmana i to posthumno kardinalu Franji Kuhariću, što je također naglasio simbolički važnim.