Pilot posvjedočio o drami u zraku

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, MIG-21, Stanko Hrženjak
Riječ je o zrakoplovu HRZ koji nije bio na remontu u Ukrajini, a prema prvim informacijama došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Zrakoplov je pao na nenaseljeno područje.
Borbeni zrakoplov Mig-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), br. 121 prilikom povratka sa zadaće, u 14:47 pao je na području Donje Lomnice nedaleko Velike Gorice. Pilot borbenog zrakoplova se uspješno katapultirao i prizemljio te je pri svijesti prevezen u bolnicu na liječnički pregled, objavljeno je na službenim stranicama Ministrarstva obrane.Što mu se događalo na letu iz Zadra, opisao je i sam pilot pukovnik Stanko Hrženjak, potvrdivši da je na avionu otkazala i glavna i pomoćna hidraulika. Zato je letjelica svega 15-ak sekundi prije mogućeg slijetanja postala neupravljiva.

- Išao sam na najkraći mogući put za slijetanje, no, tada je eksplodirao motor. Dim je ispunio kabinu i uključio se signalizator opasnih režima. Bio sam na 500 metara visine, pri brzini od 400 kilometara na sat. Spustio sam se na 200 metara i katapultirao se. Nastojao sam da avion ne padne na kuće, ispričao je Hrženjak.

Dodao je kako tijekom poletanja u Zemuniku nije bilo problema. Imao je, međutim, problema, kada je u utorak ujutro s drugim zrakoplovom, jednim od remontiranih u Ukrajini sletao u Zemunik. Također se radilo o problemima sa stajnim trapom, ali tvrdi kako je to relativno normalna situacija pa je samo nadletio bazu kako bi sa zemlje dobio vizualnu potvrdu je li trap izašao.

Zrakoplov HRZ-a koji se srušio nije bio na remontu u Ukrajini, a već su prve informacije govorile da je došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Zrakoplov je pao na nenaseljeno područje. Pilot se katapultirao iznad školskog igrališta kod Donje Lomnice i prizemljio 600 metara dalje u obližnje polje.

- Mislili smo da je probio zvučni zid što se ovdje često događa. No, avion je gorio i ubrzo eksplodirao te raspao na tri djela. Vidjeli smo dva padobrana. Jednim se spustio pilot, a drugi je, očito, spustio kupolu, rekli su nam očevidci nesreće iz Donje Lomnice.