Pijani i bahati vozači ubili 17.000 ljudi, a policija i sudstvo krive jedni druge!

policija, prometne nesreće
Ukoliko neku osobu već imaju u evidenciji da je nekoliko puta počinila prometni prekršaj tad bi tu osobu trebali slati na zdravstvene preglede i to redovito kako bi se vidjelo je li ona ili nije u stanju voziti i da joj se oduzme vozačka dozvola. Dan u zatvoru državu stoji 300 kuna i ništa se ne postiže zatvaranjem, nego se trebaju takvim vozačima određivati zdravstvene mjere - rekao je odvjetnik Lenić.
U stravičnoj prometnoj nesreći na zagrebačkim Sveticama prije dva dana su poginuli osmogodišnji dječak i njegov 36-godišnji otac. Na njih je, dok su se kretali pješačkom stazom uz cestu, naletio 25-godišnji vozač Toyote Celice koji je vozio brzinom od 100 kilometara na sat. Od siline udarca mušakarac i dječak su preminuli na mjestu događaja.

Samo dan nakon ove nesreće izrečena je nepravomoćna presuda suvlasniku tvrtke 'One2Play' Dejanu Maćešiću koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je u srpnju poginuo 23-godišnji motociklist.
Iako je u trenutku nesreće vozio pijan (1,85 promila) te prošao kroz crveno, a prije toga već dva puta proglašen krivim za prometne prekršaje dobio je samo petogodišnju zabranu upravljanja vozilima i to od trenutka pravomoćnosti presude. Sutkinja je kao olakotne okolnosti Maćešiću uzela to što je priznao krivnju i izrazio kajanje te što mu je nakon nesreće narušeno psihičko zdravlje i boluje od PTSP-a i depresije.

Ovo je samo još jedna u nizu niskih kazni izrečene osobama koje su vožnjom pod utjecajem alkohola ili pnedopuštenom brzinom izazvale nesreću u kojoj su nekome oduzele život.  Udruga obitelji osoba stradalih u prometu upozorila je na crne statistike prema kojima je od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske 1991. godine do danas, na našim cestama poginulo gotovo 17.000 ljudi. Ukupno je ozlijeđeno 420 tisuća, a od toga teško 96 tisuća. Njih 17 tisuća završilo je s trajnim invaliditetom. - Drugim riječima, smrtno je stradao cijeli jedan grad veličine Poreča ili Samobora! Ozlijeđeno je osoba veličine grada Splita i cijele Istarske županije! Broj smrtno stradalih na našim cestama premašio je broj žrtava Domovinskog rata - rekla je Anita Merlić iz Udruge ističući kako je najvažnija u svemu prevencija.

Od 2013. pooštravaju se kazne za prometne prekršaje

Prema sadašnjem Kaznenom zakonu (KZ) vozač koji uzrokuje nesreću u kojoj smrtno stradaju osobe može biti kažnjen sa kaznom od jedne do deset godina zatvora. - Veća kazna daje se osobama koje su bile pod nedopuštenom količinom alkohola ili droge, a osobe koje u teškoj prometnoj nesreći izazovu kod sudionika teške tjelesne ozljede mogu se kaziti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Međutim prema novom KZ koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. kazne se pooštravaju. Tako će osobe koje su u nesreći nekog usmrtile moći dobiti od tri do 12 godina zatvora, a ako su izazvale kod nekog invaliditet od jedne do osam godina zatvora - rekao je za portal Dnevno odvjetnik Luka Lenić.
No, smatra kako riješenje neodgovornog ponašanja u prometu nije u visini zatvorskih kazni. Smatra da bi veliku ulogu u prevenciji ovdje mogla odigrati policija. - Iz policije često kritiziraju pravosuđe da je presporo i neučinkovito, međutim kad bi policija radila posao kako treba bilo bi manje nesreća. Ukoliko neku osobu već imaju u evidenciji da je nekoliko puta počinila prometni prekršaj tad bi tu osobu trebali slati na zdravstvene preglede i to redovito kako bi se vidjelo je li ona ili nije u stanju voziti i da joj se oduzme vozačka dozvola. Dan u zatvoru državu stoji 300 kuna i ništa se ne postiže zatvaranjem, nego se trebaju takvim vozačima određivati zdravstvene mjere - rekao je Lenić.
Iako se prema sadašnjem Kaznenom zakonu osobama koje su već počinile nekoliko prekršaja u prometu i potom uzrokovale nesreću sa smrtnim posljedicama može trajno oduzeti vozačka, to se gotovo nikad ne čini.

Sinovi tajkuna izvukli se s mizernim kaznama

Podsjetimo na neke od najeksponiranijih slučajeva. Prije točno deset godina maloljetni Ivan Primorac, sin lokalnog moćnika pod kotačima snažnog BMW-a kojim je upravljao oduzeo je život dvjema djevojkama od 16 i 17 godina. Iako je tada 17-godišnjak bez vozačke dozvole, višestruko kažnjavan za prometne prekršaje osuđen je samo na dvije i pol godine godine zatvora. Međutim, nekoliko mjeseci poslije kazna mu je smanjena za šest mjeseci uz obrazloženje da 'dolazi iz društveno prihvatljive obitelji', što je uzeto u obzir kao olakotna okolnost.
Kaznu je odslužio u zatvoru poluotvorenog tipa, a zbog 'dobrog vladanja' ravnatelj kaznionice nagradio ga je ranijim otpustom pa je nakon 22 mjeseca postao slobodan čovjek koji je dalje nastavio voziti.
Hrvoje Žužić, sin poznatog tajkuna osuđen je 2007. godine na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin dečko Hrvoje Matijašić zadobio teške ozljede, izašao je iz zatvora više od godinu dana prije. Žužić je izdržao više od dvije trećine dosuđene kazne, pa mu je povjerenstvo za uvjetni otpust odobrilo molbu za ranijim puštanjem iz zatvora. Žužić će se redovito morati javljati sucu, a dobio je zabranu upravljanja automobilom do 2015. godine.

Marko Leko, sin poznatog zagrebačkog poduzetnika Josipa Leke, pripadnik tzv. »zlatne mladeži« je 2007. godine punom brzinom obišao zaustavljeni golf na pješačkom prijelazu i udario djevojku Jasminu Čelicu, odbacio je 25 metara da bi se sam zaustavio tek nakon 46 metara. Unatoč borbi liječnika, Jasmina je preminula tog dana.

Nakon uviđaja policije Marko Leko je ponovo sjeo u džip i odvezao se. On kao 22-godišnjak nije niti smio voziti »Jeep Cherokee«, jer je zabranjeno voziti auto iznad 75 kW, a u prethodnih godinu dana 5 puta je pravomoćno prekršajno kažnjavan po Zakonu o sigurnosti u cestovnom prometu. Leko je prvo dobio godinu dana zatvora, žalio se i na kraju je dobio godinu dana uvjetne kazne uz 3 godine kušnje, nije mu čak niti oduzeta vozačka dozvola, nije dobio ni kazneni bod za prekršaj u prometu
Još je niz ovakvih slučajeva u kojem su nedužni ljudi izgubili živote, a nesavjesni i bahati vozači mirno odšetali, odnosno sjeli u auto i odvezli se. Dok god policija i sudstvo umjesto međusobnih prepirki zajedno ne poduzme preventivne mjere, crna statistika punit će i dalje novinske stupce.

Martina Pauček Šljivak/dnevnik.hr