Peti predsjednik RH stupa na posao danas, pozvao 43 gosta, računajući i obitelj

Zoran Milanović
Borna Filic/PIXSELL

Peti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas u podne kreće u svoj predsjednički mandat. Zanimljivo, kako javljaju mediji u Hrvatskoj počet će ga na Pantovčaku, a ne na Markovu trgu. Tisuće ljudi, topove i orkeste zamijenit će tek četrdesetak uzvanika.

Na inauguraciju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, obitelj izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera.

Na inauguraciji će uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočit će i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

Ceremoniji inauguracije nazočit će predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a "Sveti Juraj", a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne, javlja Hina.

Ovo je prvi puta da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika crkve. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu.

Prisjetimo se ovom prigodom kako je u mandate uplovila Kolinda Grabar Kitarović.
Sve je počelo pucnjem Gričkog topa na kuli Lotrščak točno u podne, onda su uslijedile fanfare, predsjednica je došla Uspinjačom, kroz špalir građana.
Pun trg uzvanika, političari iz zemalja regije, oružane snage…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.