FOTO  Pero Ćorić: Zagovaramo da Hrvati u BiH ostanu svoji na svome, na vjekovnim ognjištima

Pero Ćorić
HSP-a Ante Starčević dio je vladajuće Domoljubne koalicije u Hrvatskoj, i evo što glavni tajnik Pero Čorić kaže za naš portal HERCEGOVINA.info o stanju u Hrvatskoj, ali i u BiH nakon izbora u Hrvatskoj.

Iskreno da li ste se nadali ovakvom izbornom rezultatu koji Vas je doveo na vlast u Hrvatskoj.

- HSP AS kao ozbiljna politička stranka koja baštini pravaštvo kao najstariji politički svjetonazor i isti dosljedno provodi, ima i imala je ozbiljne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Sve ciljeve do sada smo ostvarili, a kruna našeg rada bilo je smijeniti i udaljiti iz bilo kojeg oblika vlasti bivšu Vladu Zorana Milanovića koju treba okarakterizirati kao nesposobnu, ali i kao antihrvatsku i antikršćansku. Odgovor na vaše pitanje jeste da smo takav izborni rezultat i pobjedu s našim partnerima željeli i očekivali kao i većina građana Hrvatske, pa tako i Hrvati iz BiH.

Što konkretno za Hrvatsku znači dolazak na vlast Domoljubne koalicije?

- Građani žele bolji život, napredak, zaustavljanje odljeva mladih i obrazovanih, porast BDP-a, bolju suradnju s Hrvatima u iseljeništvu i BiH, zaštitu temeljnih kršćanskih vrijednosti na kojima je Hrvatska nastala kao i zaštitu Domovinskog rata kao i svih vrijednosti koje iz njih proizlaze koje su također ugrađene u nastajanje moderne i suverene Hrvatske, a samim tim i očuvanje i zaštita stečenih prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Upravo pobjeda Domoljubne koalicije i preuzimanje odgovornosti znači sve navedeno. Teško možemo biti lošiji od bivše nesposobne vlasti, a uvjereni smo da ćemo sve što se od nas očekuje i izvršiti.

Znači li povratak tradiciji i pravaštvu da je ljudima u Hrvatskoj stvarno svega dosta? Kada smo kod pravaštva znamo da su pravaši rascjepkani u puno malih stranaka. Ima li sada HSP AS snage da ujedini sve te stranke i pojedince i zauzme mjesto na političkoj karti Hrvatske?

- Politička floskula o ujedinjenju pravaša i pravaških stranaka uvijek je služila za ono drugo - da iste razjedini. Od prvog dana HSP AS zagovara okupljanje unutar HSP AS kao stožerne, najsnažnije i jedine parlamentarne stranke, a unutar svog političkog projekta „Pravaški kišobran" koji je nastao zajedno kada i stranka, a na moju inicijativu. Kroz Pravaški kišobran mi okupljamo sve udruge i istaknute pojedince pravaškog i starčevićanskog svjetonazora. Samozvane i umišljene te ničim potkrijepljene političke veličine su fijasko doživjele na proteklim parlamentarnim izborima te upravo na tom tragu nema mjesta onima koji su pravaštvo proglašavali mrtvim, ljudima znakovitog prezimena ili onima koji su pravaštvo koristili za sjecanje osobnih beneficija i sinekura. Kao glavni politički strateg unutar HSP AS smatram nedopustivim i to se neće dogoditi da dopredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš, prof. s nekim od navedenih sjedne ravnopravno za pregovarački stol. Mi uporno pozivamo i svakodnevno širimo članstvo sa svima onima koji nam se žele pridružiti iz manjih pravaških stranaka, a posebice je velik priljev takozvanih povratnika iz nestale „filijale engleskih konzervativaca" HKS-s. Taj poziv upućujem i ovim putem te pozivam sve da nam se pridruže jer svatko tko se našem pozivu odazove dobit će prigodu i u praksi predstaviti svoje znanje i sposobnosti.

U kratkom vremenu javnost je vidjela jednog modernog i mladog političara desne orijentacije Ivana Tepeša.

- HSP AS je jedina od vladajućih stranaka koja je predstavila novu osobu na političkoj sceni, a upravo je Ivan Tepeš, prof. veliko i pravo osvježenje ne samo za HSP AS i Domoljubnu koaliciju. Školski je primjer onoga što mi zagovaramo, a to je struka, mladost i sposobnost, a pritom ne zanemarujući one s bogatim stručnim i životnim iskustvom koji iza sebe imaju bogate karijere. Upravo takav primjer imamo u prim. dr. Ivanu Kirinu koji uz Ivana Tepeša i mene čini Klub zastupnika HSP AS u Hrvatskom saboru. Radi se o hrvatskom domoljubu, istaknutom pravašu, dragovoljcu Domovinskog rata i ratnom kirurgu iz Rijeke. Riječ je o jednom od utemeljitelja HSP AS, dopredsjedniku stranke te najkvalitetnijem mikrokirurgu u ovom dijelu svijeta.

Sada nam recite što dolazak Domoljubne koalicije na vlast u Hrvatskoj znači Hrvatima u BiH?

- Program HSP AS definira Hrvate u RH i BiH kao jedan narod u dvije države. Mi ih ne smatramo iseljenicima, nego zagovaramo da Hrvati u BiH ostanu svoj na svome, na vjekovnim ognjištima, a HSP AS će kroz novu vlast u Hrvatskoj dati svoj doprinos da se takvi pozitivni vjetrovi i osjete. Upravo nazočnost predsjednika HSP AS Ivana Tepeša, prof. u saborskim Odborima koji se odnose na suradnju s Hrvatima u BiH, te iseljeništvu i vanjskim poslovima govori kakvu pozornost HSP AS posvećuje tom dijelu hrvatskog korpusa, a to ćemo nadam se pokazati i u praksi.

Slično kao u Hrvatskoj i u BiH su pravaši rascjepkani. Može li se i ovdje očekivati neki pomak po pitanju nekog ujedinjenja?

- U dogovoru s članom predsjedništva HSP AS dr. sc. Gordanom Radićem iz Mostara koji je zadužen za kontakte HSP AS s Hrvatima u BiH došli smo do trenutno najkvalitetnijeg rješenja. HSP AS je prošle godine potpisao Sporazum o trajnoj političkoj suradnji s HSP BiH te tada izrekao vrlo glasnu i jasnu potporu Stanku Primorcu Ćani kao osobi koja ima dovoljno znanja i sposobnosti te politčkog kuraža da zaustavi daljnje rasipanje pravaške političke scene u BiH i okupi ih oko HSP BIH kao stožerne pravaške stranke. Nadamo se da smo tomu i doprinijeli jer je na nedavno održanom Općem saboru HSP BiH u Čapljini Stanko Primorac Ćane jednoglasno izabran za predsjednik HSP BiH. On i njegovi suradnici imaju punu potporu i pozornost HSP AS u svim daljnjim aktivnostima.

Domoljubna koalicija je doživjela uspjeh u RH. Smatrate li da i u BiH Hrvatski narod treba jednu snažnu koaliciju svih stranaka s hrvatskim predznakom koja će izaći na izbore?

- Hrvate u BiH mnogi danas nazivaju malim narodom, ali mi držimo da je hrvatski narod u BiH malobrojan, ali velik narod. Zbog te svoje malobrojnosti svako daljnje političko cjepkanje je nedopustivo. Dakle, oni koji trenutno uživaju daleko veću potporu birača hrvatskog korpusa u BIH od HSP BiH imaju obvezu takvog okupljanja, a uvjereni smo da će se naša partnerska stranka HSP BiH takvom pozivu temeljenom na partnerskim odnosima i odazvati.

Za što ćete se Vi osobno zalagati u Saboru RH?

- Uz primarnu zadaću da Hrvatski sabor inicira zaustavljanje daljnjeg urušavanja hrvatskog gospodarstva, ja kao zastupnik te mi kao Klub nećemo i ne smijemo zanemariti svjetonazorske teme. Već sada tražimo povratak pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad obilježavanjem Blajburške tragedije, tražimo da se 23. kolovoza uvede kao Dan žrtava komunizma što smo mi već započeli obilježavati prošle godine na Golom otoku, tražimo ukidanje ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i tražit ćemo i propitivati postoji li politička volja za provođenjem lustracije.

Za kraj još neka poruka našim čitateljima

- Želimo li postići zacrtane političke ciljeve, oni moraju biti jasno definirani, realni i provedivi. Ono najvažnije moraju biti nepromjenjivi, a ne mijenjati ih u dnevno političke svrhe. HSP AS je upravo na tom i po tom modelu i došao do ove političke razine na kojoj se danas nalazimo, a uvjereni smo i da će istu političku sudbinu imati i HSP BiH.

HERCEGOVINA.info