Pero Ćorić prikupio 21 potpis protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Pero Ćorić, ivan tepeš, Vesna Pusić
...tehnička Vlada Zorana Milanovića, a ona je iskoristila pravni vakuum konstituiranja nove Vlade koja bi joj sigurno osporila navedenu kandidaturu. Moralni legitimitet nema jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila „Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BiH" te njome nanijela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu. Uz Stipu Mesića snosi direktnu odgovornost da je UN-ov sud pravde u Den Haagu postao politički sud temeljem čega i danas u njihovoj tamnici nepravedno sjede "šestorica hrvatskih vitezova iz BiH".

Dolje navedeni i potpisani zastupnici u Hrvatskom saboru iz Domoljubne koalicije ovaj dopis upućuju Vladi RH te očekuju da se ista ogradi od ove neregularne kandidature te Vijeću sigurnost i svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti kako bi upozorili da se radi o političkoj manipulaciji Vesne Pusić i njenih političkih medija. Ova inicijativa bit će proširena na nevladine udruge u Hrvatskoj i BiH te na druge institucije koje imaju pravo i obvezu štititi pravo i pravdu„ tekst je koji se nalazi na dokumentu koji su potpisali 21 saborski zastupnik Domoljubne koalicije koji su se samostalno javili inicijatoru ove peticije našem glavnom tajniku i saborskom zastupnik Peri Ćoriću.

Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ovi potpisi i nastavak inicijative Pere Ćorića, HSP AS i grupe zastupnika Domoljubne koalicije kako bi se onemogućila pobjeda Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a održana je 20.04.2016. sa početkom u 13,30 sati u Hrvatskom saboru u Zagrebu.

Kako su objavili i napisali svi hrvatski elektronski i tiskovni mediji, a prenosi Večernji list saborski zastupnik i glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić od petka do održavanja konferencije prikupio je 21 potpis, uglavnom zastupnika iz redova Domoljubne koalicije, protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Podsjetimo, Pero Ćorić je u petak počeo prikupljati potpise s tvrdnjom kako njena kandidatura nema legalitet ni legitimitet jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića i jer je 2001. godine izjavila da je Hrvatska vodila agresorski rat u BiH. Sutra će, tvrdi, svoju inicijativu zajedno s prikupljenim potpisima prevesti na engleski jezik te službene jezike Vijeća sigurnosti UN-a te poslati to hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a i Stalnim članicama Vijeća sigurnosti.

"Govorimo i u ime svih zastupnika HDZ-a jer nisam sreo nijednog koji bi podržao Vesnu Pusić. Uputit ćemo dopis svima koji odlučuju. Ne možemo promijeniti činjenicu njene kandidature, ali imamo odgovornost dokazati da nema legalitet i legitimitet. Smatramo ono što je Reiner rekao da je ona sama sebe predložila. Pitam se tko njenu kampanju financira? Mi ćemo istovremeno voditi svoju kampanju i doprinos da Vesna Pusić ne postane glavna tajnica UN-a. Ne bi ju podržali, ponovit ću još jednom - prije bih digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić. Svi iz koalicije se slažu. Tu su predstavnici svih klubova zastupnika iz vladajuće koalicije. Nađite jednog zastupnika iz koalicije koji ju podržava, nema ga, on ne postoji. Razlika između nas koji smo stali tu pred vas i njih je ta što mi imamo više hrabrosti i odgovornosti. Mi koji ovdje sjedimo imamo isti smjer - a to je dobrobit RH. A dobrobit nije osoba koja je izjavila da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH", rekao je Pero Ćorić.

Dogodilo se to da se oslobodio evidentni zločinac, a šestorka još čeka presudu, dodao je Pero Ćorić.

"Pusić je među odgovornima za to i nema šanse da to popravi. Mislimo da ona ima velike mogućnosti da dobije jer žele osobu s istoka Europe i ženu. Dobili smo potporu mnogih udruga, među ostalim i braniteljskih", kazao je saborski zastupnik Pero Ćorić.

Bivša vlada kandidirala je Vesnu Pusić, a premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekli su da Vlada podržava njenu kandidaturu. Na konferenciji za novinare koju je otvorio i vodio Pero Ćorić uz njega su bili i potpisnici inicijative koji su se obratili nazočnim medijimu predsjednik HSP AS Ivan Tepeš prof. te prim. dr. Ivan Kirin iz HSP AS, HDZ-ovi zastupnici Željko Dilber i Stevo Culej, predsjednik HDS dr. Goran Dodig, predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić.

- Ne mogu oprostiti Vesni Pusić izjavu da je rat na području RH nastao uslijed krivih politika. Kandidira se za glavnu tajnicu, a ne poznaje što se događalo tada, kako će onda braniti stajalište RH. Zatim izjava o agresiji na BiH. Govorim u ime osoba koje su me na neki način kandidirale - kazao je HDZ-ov Željko Dilber, a njegov stranački kolega Stevo Culej dodaje kako oni nisu rušilački faktor prema kandidaturi.

-Ja ne smijem kući doći ako glasam za nju. Ona je cijelim svojim životnim radom radila na podjelama. Ona nije predstavnik cjelokupnog hrvatskog naroda nego određene ideologije koja se nastoji održati na vlasti, ako ne u RH, onda u svijetu - tvrdi Culej.

Ladislav Ilčić iz HRAST-a tvrdi da svjetonazor gospođe Pusić ne može donijeti puno dobra čovječanstvu.

"Jedan dio hrvatske politike podržava kandidaturu. Imamo informaciju iz medija i drugih područja da bi prvi puta tu funkciju mogla obavljati žena - Pusić ima velike izglede. Njena izjava da će štititi hrvatske interese nije u skladu s onim što je činila. Postoji njena relativizacija sukoba na Balkanu. Prepoznata je njena izjava da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH što ostavlja jednu ružnu sliku. Prihvaćanje, a ne osuda totalitarnog režima koji je učinio veliku štetu ovom narodu. Ona ne prihvaća rezoluciju kojom se osuđuju svi totalitarni režimi. Nismo čuli ni njenu osudu na izjavu Vulina o Stepincu. Sve to je razlog zašto ju ne podržavamo", kazao je prim. dr. Ivan Kirin.

- Smatramo da je procedura kandidature bila nekorektna, u trenutku tehničke vlade Milanovića. Smatramo da bi bilo korektnije da je do kandidature došlo konsenzusom. Znalo se da slijede izbori. Moglo se sjesti, razgovarati, moglo je biti više kandidata. Smatram ambiciju gospođe Pusić legitimnom, ali je sporna procedura. Sporno je da kandidat iz RH treba uživati podršku većine. A kolege su već rekle i u medijima se ponavlja njena izjava da je deklaracija netočna. Deklaraciju je donio Sabor, to je pravo na njeno mišljenje, ali mi imamo pravo reći da se ne slažemo s njom jer smatramo Domovinski rat svetim. Ako se proziva ministra zbog izjave da je antifašizam floskula, onda imamo pravo i nju prozvati zbog ovog - zaključio je Ivan Tepeš prof.