Pelješki most: Radovi počinju odmah

Jadranka Kosor, HDZ BiH, Mladež HDZ BiH Stolac, Dragan Čović, Jadranka Kosor, jozo čuljak, Jadranka Kosor, HDZ, Jadranka Kosor, Mostar, Hrvati u BIH, Jadranka Kosor, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Jadranka Kosor, pelješac, most, Jadranka Kosor, Orašje, Hrvati u BIH, Jadranka Kosor, Kolinda Grabar Kitarović, Jadranka Kosor bivša premijerka Hrvatske, bivša premijerka
Riječ je o planu koji je premijerka objavila u ljeto 2009. godine, kada je preuzela Vladu, ali tada nije objavila ni kada će se gradnja nastaviti ni kada će se završiti.
Mega investicija

Za nastavak radova u ovoj godini, doznajemo, u proračunu HC-a osigurano je tek stotinjak milijuna kuna. Ipak, nastavak gradnje je imperativ za Vladu. Osim važnosti u X. izbornoj jedinici, nastavak megainvesticije ima puno jače značenje: gradnja je prekinuta u trenutku najveće krize, kada je proračun spašavan uvođenjem kriznog poreza. Danas, nastavkom gradnje Vlada želi uvjeriti narod, uoči izbora, da su uspješno prebrodili gospodarsku krizu u zemlji.

Porez od benzina

I financijska konstrukcija ista je kao u dosadašnjim planovima: kontroverzni most financirat će se novcem koji HC prikupi od naknade za ceste, odnosno trošarine koju u iznosu od 60 lipa plaćamo pri kupnji svake litre benzina.

Naime, Kosor je rekla da su "sredstva pronađena i da je apsolutno sve zatvoreno u Hrvatskim cestama", što isključuje bilo kakve kredite za gradnju 2,4 kilometra dugog mosta. Zaduženje za gradnju mosta ionako bi teško moglo proći: prije samo nekoliko mjeseci iz Europske investicijske banke, poručili su kako neće financirati gradnju Pelješkog mosta. Projekt su nazvali besmislenim te rekli da se ne uklapa u dugoročnu viziju Europske Unije. A kako je Europska investicijska banka u vlasništvu zemalja članica Europske Unije, njihov stav o besmislenosti tog projekta stav je i EU jer oni BiH u budućnosti vide kao članicu EU, čime nestaje potreba za bilo kakvim mostovima zbog "gužvi na granicama oko Neuma".
Možda i skuplje

Prema ponudi koju je dao konzorcij izvođača radova na Pelješkom mostu - Konstruktor - Viadukt - Hidroelektra, građevina bi trebala stajati 1,95 milijardi kuna, no projektant mosta Jure Radić, direktor IGH, ostavio je otvorenu mogućnost da cijena bude veća.

izvor: jutarnji list