Pazite da vas ne izbrišu iz prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj

...hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu podsjetilo na njihove obveze prema novom Zakonu o prebivalištu koji je stupio na snagu 29. prosinca prošle godine.

Tako građani koji su s 29. prosincem 2012. godine u inozemstvu dulje od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji su vezani su za određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, moraju najkasnije do 29. prosinca 2013. o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju - konzularni ured Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan Hrvatske moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju.

Za privremeni odlazak u inozemstvo, također su dužni obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. To mogu učiniti i putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu, a o razlozima moraju priložiti dokumentaciju.

Iz MUP-a naglašavaju i da ako građanin ostane u inozemstvu i nakon proteka pet godina od dana kad je prvi put prijavio privremeni odlazak, dužan je to ponovno prijaviti. Prijava se potom mora obnavljati svake tri godine.

Nakon povratka u Hrvatsku, o tome moraju izvijestiti nadležnu policijsku upravu na kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i žive u inozemstvu, a obuhvaćeni su programom obnove ili stambenog zbrinjavanja i nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinuti u Hrvatskoj, dužni su također, najkasnije do 29. prosinca ove godine to prijaviti policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju - konzularni ured Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu.

‘Ako ne ispoštuju ovu obvezu, za njih će se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu', priopćeno je iz MUP-a.

Tportal