Partizansku mirovinu prima i ‘borac’ koji je 1945. imao samo tri godine!

partizani
Najveći dio novca odlazi za partizanske mirovine, njih 28 tisuća s prosječnom mirovinom od 3 100 kuna. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje broj umirovljenika koji su bili u ustašama ili domobranima je 11 tisuća s prosječnom mirovinom 2.200 kuna (Podaci i za ustaše i za partizane nisu posve precizni jer se zbog biološke dobi korisnika broj brzo mijenja).

U dvije trećine slučajeva riječ je o obiteljskim mirovinama dakle onima koje primaju udovice ili djeca poginulih ili umrlih boraca NOB-a, a ne oni osobno.

Živih partizana je je 9 185, a oko 19 tisuća je korisnika obiteljskih mirovina. Nevjerojatan je podatak da najmlađi korisnik "boračke penzije" ima samo 73 godine, što znači da je na kraju Drugog svjetskog rata imao tri godine. Neslužbeno smo saznali da je riječ o riječ o korisniku mirovine koji je rođen u izbjegličkom kampu u El Shatu 1942. godine

Najstariji korisnik "partizanske mirovine" ima 109 godina, dok najstarija korisnica obiteljske mirovine ima 106 godina. Čak 11.120 korisnika mirovina mlađe je od 85 godina, što znači da su na kraju Drugog svjetskog rata imali manje od 18 godina.
Temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu mirovinu prima oko 65 tisuće korisnika, od čeka je 12.236 obiteljskih mirovina (obitelji poginulih i nestalih), a 53 000 je invalidskih mirovina i one u prosjeku iznosi oko 5. 200 kn.

Zanimljivo je da među živima nema ni jednog partizana koga su komunističke vlasti proglasile narodnim herojem. Milutin Baltić preminuo je u listopadu 2013., a početkom iste godine umro je i Rade Bulat, ne dočekavši suđenje za brojne pokolje za koje je optuživan.

maxportal.hr