Papa Benedikt XVI. sletio u Hrvatsku

Pri izlasku iz zrakoplova Papu će dočekati sedmeročlana obitelj Kardum, a njihov najmlađi sin osobno će mu darovati cvijeće kao znak dobrodošlice, donosi papa.hr. Nakon toga, Svetoga Oca pozdravljaju predsjednik RH Ivo Josipović, kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakić. Nakon svečanog pozdrava bit će izvedene nacionalne himne, prenosi IKA.

S malim zakašnjenjem papa Benedikt XVI. jutros je u pratnji državnog tajnika Tarcisija Bertonea i novog substituta Giovannija Angela Becciua te predsjednika Papinskog vijeća za obitelj kardinala Enija Antonellija i tajnika Biskupske sinode nadbiskupa Nikole Eterovića i svog osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina u 9.47 sati poletio zrakoplovom talijanske državne zrakoplovne kompanije Alitalia Airbus A320 "Carlo Goldoni", broj leta AZ 4000, s međunarodne rimske zračne luke Leonardo da Vinci prema Hrvatskoj, gdje će nešto poslije 11 sati sletjeti u zagrebačku zračnu luku Pleso.

Udaljenost od rimske do zagrebačke zračne luke je 516 km. S Papom na ovom devetnaestom i prvom ovogodišnjem pastirskom pohodu putuje 81 osoba, među kojima su dvojica kardinala, dvojica biskupa, osam svećenika i 18 laika među kojima je pet članove sigurnosti i dvojica pripadnika Švicarske garde

Zapovjednik počasne straže pozvat će Papu na pregled Počasne straže, a potom će se Sveti Otac obratiti vojnicima pozdravom (Pozdrav vojnici). Zatim će se papa Benedikt XVI. i predsjednik Ivo Josipović zaputiti na pozornicu gdje će Svetog Oca pozdraviti hrvatski biskupi i dužnosnici. Potom će predsjednika RH pozdraviti članovi vatikanskog izaslanstva. Nakon pozdrava slijedi pozdrav dobrodošlice predsjednika Josipovića, a nakon njega će se svojim prvim govorom na hrvatskom tlu obratiti i papa Benedikt XVI.